Това обявиха от МОСВ

Взетите вчера проби „В точката на заустване на Северния колектор на „Неохим“ АД в река Марица са установени значителни превишения на Индивидуалните емисионни ограничения по Комплексно разрешително № 8- Н1/2015 г. Превишенията по показателите са: азот нитритен - около 358 пъти, азот нитратен - около 10 пъти, амониев азот - около 2 пъти и електропроводимост - около 2 пъти, както и превишение на показателя Химично потребление на кислород - около 2,2 пъти.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Екоминистърът разпореди проверки на складовете с пестициди

В пункта „Река Марица преди заустване на Северен колектор на Неохим АД” са установени незначително превишаване на нормата за добро състояние по показател ортофосфати-превишение 1,2 пъти.

В пункта „Река Марица след заустване на Северен колектор на Неохим АД” са установени превишавания на норматите за добро състояние по няколко показателя: азот нитратен - с около 1,17 пъти, азот нитритен - с около 24 пъти, общ азот с около 1,5 пъти, ортофосфати - около 1,13 пъти и общ фосфор като фосфор с около 1,12 пъти.

Нитрати, нитрити и амониев азот в канала до Марица - 350 пъти над нормите (ВИДЕО)

Измерените стойности в река Марица след заустване на Северния колектор на „Неохим“ АД са значително по-ниски от тези в точката на заустване на Северния колектор, което е следствие на разреждане на водата.

В пункт „Река Марица гр. Симеоновград, мост за град Стара Загора” се констатира превишаване на нормите за добро състояние по азот нитритен с 10 пъти и за ортофосфати превишението е около 1,32 пъти.

Басейнова дирекция Източно беломорски район ще продължи да извършва пробовземания и анализи по поречието на река Марица, като резултатите от тях ще бъдат оповестени на сайта на БД ИБР.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.