Орлов мост е затворен още от сряда вечерта

Блокадата в София продължава вече 24 часа. Тя предизвика истински транспортен хаос в целия град.

Орлов мост е недостъпен за автомобили и коли на градския транспорт още от сряда вечерта. По тази причина сутринта трафикът по бул. “Драган Цанков“, „Алея Яворов“, бул. “Ситняково“, „Шипченски проход“, „Ген. Данаил Николаев“, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ беше изключително натоварен.  По обед обстановката се успокои, но се очаква в следобедните часове отново да се образуват тапи и километрични опашки от коли. 

СНИМКИ ОТ БЛОКАДАТА ВИЖТЕ ТУК

Затворени за движение са бул.„Цариградско шосе“ от „Алея Яворов“ до Орлов мост, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ от ул. “Ген. Гурко“ до ул.“Шипка“, бул. “Цар Освободител“ от бул.“Кн. Дондуков“ до ул. “Г. С. Раковски“.

Всичко това доведе до огромни задръствания в началото на работния ден. Масово хората недоволстваха, защото закъсняха за работа. 

Заради протеста са променени маршрутите на градския транспорт в София по следния начин: 

Автобусни линии 9,72,75,76,84,184,204,304 и 604 и тролейбусни линии 4,5,8 и 11 са отклонени както следва - Автобусите от линии № 9 и 75 въртят на Военна академия.
Автобусите от линии № 84, 184, 280, посока Орлов мост въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.
А от линии № 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. Др. Цанков, бул. П.Яворов и по маршрута двупосочно.
Автобусите от линия № 94 върти на ул. Гурко и обратно по маршрута
А от линия № 213 в посока Младост е отклонен по бул. Мадрид ,бул.Ситняково и по бул.Цариградско шосе по маршрута си
Тролебусите от линии № 4, 5, 8 и 11 посока СУ Кл. Охридски въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.
Тролейбусите от линии № 5 посока Младост са отклонени до Сточна гара и обратно по маршрута до Надлез Надежда.

До напрежение от страна на шофьорите не се стигна, въпреки че голяма част от тях споделиха пред камерата ни, че случващото се е абсурдно и хората трябва да стигнат до работните си места. Протестиращите пък заявиха, че го правят за доброто на България. 

„Правим всичко възможно по мирен път да стигнем до управляващите. Нощта мина спокойно. Полицията ни съдейства, за да няма проблеми. Съжалявам за дискомфорта, но го правим за бъдещето на България”, каза протестиращият Антон Кирков.

Снимка: БГНЕС

От полицията продължават да работят с пълен капацитет, но не могат да планират, защото действията на протестираще не са официално обявени и се променят постоянно.„Цяла нощ сме водили разговори, защото голяма част от кръстовищата бяха блокирани. В малките часове постигнахме резултати и 4-5 възлови кръстовища в центъра на София бяха освободени от протестиращи”, каза директорът на СДВР Георги Хаджийски. 

 

Той уточни, че протестиращите в столицата са разположили около 10 палатки. И допълни, че воденето на разговори с тях се е оказало изключително непродуктивно.

След националния митинг вчера демонстрантите затвориха общо 10 кръстовища и възлови булеварди. Протестиращите пропускат единствено линейки. В сряда организаторите призоваха хората да нощуват под прозорците на властта и да разпънат палатков лагер пред Министерския съвет. Исканията им остават същите - оставка на правителството и на главния прокурор. 

Репортери: Ивета Шилигарова, Вероника Димитрова, Ивелина Драгнева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.