Това заявиха от полицията на брифинг

Вчера се проведе поредното нерагламентирано масово мероприятие, започващо пред Президентството, което след това премина в шествие. Както виждате всеки ден то има различни маршрути. В Столична община беше заявено автошествие от гражданската инициатива „Системата ни убива”. То бе с определен маршрут. Това заявиха от полицията на брифинг.

Напрежение и сблъсъци след съботния протест в София

Към 22,20 часа, след завършване на регламентираното автошествие, се насочва към кръстовището на СУ. След което е спрян от полицейски служители, за да бъде заявено накъде иска да се отправи, сочат от СДВР.

„Бусът не беше допуснат от полицейските сили, тъй като СДВР има ясно изразена позиция – през това кръстовище се пропускат само автомобили, които след обстоен преглед и заявление от шофиращите, декларира, че носи вода и храна на протестиращите. Принципната ни позиция е, че ако бяхме пропуснали този бус, трябваше да пропуснем и други автомобили”, заявиха още от полицията.

 

 

От СДВР са на мнение, че тъй като събитието е било в тъмната част на деня, на лице са били множество предпоставки за произшествие и инциденти.

Блокадата в София продължава и в 24-тия ден на протести

"На управляващите буса бе заявено, че той може да поеме в която и да е посока, различна от "Орлов мост". Никой не го е задържал", обясниха от СДВР. 

От столичната полиция заявиха, че считат поведението на протестиращите от съботната вечер като провокация.

 

 

По-късно от МВР разпространиха кадри от Столичното видеонаблюдение, на които се вижда, че първоначално бусът е обграден от протестиращи, снимащи с телефони в ръка, а в последствие полицейският кордон се опитва да ги изтласка от него. 

Видеото показва още как майките измъкват от превозното средство децата си, качват ги и ги нареждат едно до друго на покрива и на предния капак на буса. 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.