Обмисля се и подкрепа за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите

С общо 82,5 милиона лева държавата ще подкрепи сектор „Животновъдство”. Това стана ясно на среща между премиера Бойко Борисов, земеделския министър Десислава Танева и представители на сектора. Средствата ще бъдат отпуснати по два начина.

„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева. Имаме такъв инструмент. Ще ги осигурим през Министерския съвет”, каза Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

Снимка: МС

Помощта от страна на правителството е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19. За тези пари ще бъде поискана нотификация от ЕК.

Осигурени са още 26 милиона лева за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата.

Борисов подчерта, че в момента се обмисля подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите.

 „Сушата е по цяла Европа. Виждате там реколтата никога не е била толкова малко. Затова се учудвам на тези, които вместо толкова настоятелно да търсят национално съгласие как да преодолеем зимата, приказват”, каза Борисов.

По време на срещата животновъдите изразиха удовлетворение от бързото изплащане на средства от  Фонд „Земеделие” въпреки трудностите, породени от кризата с COVID-19. Премиерът Борисов отбеляза, че правителството ще продължи да работи в подкрепа на всички браншове в сектора.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.