Това обяви министър Танева пред журналисти

През тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания. До края на календарната 2020 г. по сметките на фермерите ще постъпят 1.7 млрд. лв. Това обяви земеделският министър Десислава Танева пред журналисти в Кнежа, съобщават от пресцентъра на ведомството. Тя допълни, че това е станало възможно с финансови инструменти, които бяха предоставени от Европейската комисията, по предложение на България. По думите й, именно поради тази причина е станало възможно и програмирането на мярка "COVID-19".

„Възможността, която ЕК ни предостави, бе да прехвърлим бюджет от Програмата за развитие на селските райони за 2021г. към директните плащания.", припомни Танева.

Земеделският министър обясни, че всички стопани, които имат 100% пропаднали площи, ще бъдат обезщетени още от есента. По думите и това е най-тежката година за земеделския сектор, като фактор за това е сушата.

Подпомагат производителите на плодове, зеленчуци, рози и грозде с близо 19 млн. лв.

„В няколко области, предимно в Източна България, сушата на практика предизвика невиждани поражения и в момента добивите са на рекордно ниски нива. Имаме близо 1 млн. пропаднали декара под 100% при зърнено-житните култури“, каза още Десислава Танева.

Тя допълни, че за облекчение, улеснение и гарантиране на сеитбата за следващата година, ДФ „Земеделие“ е открил прием по мярката за кредитиране за сеитбата, при по-широки параметри, като общ бюджет като максимален таван и като ставка на декар. До 25 лв./дка Фондът кредитира за торове и семена за есенната сеитба.

Танева съобщи, че добивът на пшеница тази година е между 4,6 млн. и 4,7 млн. тона по оперативни данни. За местно потребление, изхранване, хляб, фуражи, семена, потреблението е около 1,5 млн. тона. Т.е. извън вътрешното потребление, страната ни ще има възможност за износ на над 3 млн. тона. Предварителните прогнози за общите добиви на слънчоглед са близо 1,5 млн., а на царевицата са над 2,5 млн. тона.

В Института по царевицата в Кнежа министър Десислава Танева проведе среща със земеделски производители от общината и други населени места в област Плевен. По време на нея ги запозна с индикативния график за предстоящите плащания по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2020, както и за държавните помощи. Тя припомни, че в момента текат приемите по de minimis за животновъди и пчелари. Предвиденият бюджет по помощта за фермери, отглеждащи крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки, е 25 660 000 лв. Броят на потенциалните бенефициенти е над 21 хил. По de minimis за пчеларите е определен финансов ресурс в размер на близо 5 млн. лв., като потенциалните бенефициенти са над 6 хил. Ставката за подпомагане е 7 лв. на пчелно семейство.

Производители на лавандула твърдят, че са измамени от фирма прекупвач

Министър Танева съобщи, че предстои да бъде открит и приемът по de minimis за плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, както за пропаднали площи (плодове и зеленчуци) под 100%. Бюджетът по помощта е над 19 млн. лв.

По време на срещите земеделският министър уточни, че от 19 август стартира и приемът по извънредната мярка "COVID-19". Подмярка "COVID 1" е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща чувствителните сектори - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство". Подмярка "COVID 2" е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и "Животновъдство" (свине и птици). Всички кандидати следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Министър Танева призова земеделските стопани да бъдат активни в програмирането на новия програмен период. Тя допълни, че в него няма да се прилага критерий “селски район” за земеделските стопани, кандидати за подкрепа по инвестиционните мерки на ПРСР. „Това е най-значителната промяна и е по искане на бранша. По този начин ще бъде осигурена равнопоставеност“, допълни Танева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.