Към момента движението е освободено

Нова блокада беше формирана в столицата късно снощи. Протестиращи затвориха кръстовището до Румънското посолство и организираха палатков лагер. Направиха и барикади от кофи за боклук, дървени палета, врати и гуми. Тази сутрин, малко след 5 часа, блокадата беше вдигната от полицията. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По време на протеста снощи не е имало арести, но при вдигането на блокадата днес са задържани трима души, съобщиха от МВР. Те са били отведени в Първо районно, след което са били освободени.

 

 

„Блокадата мина изключително мирно и тихо. През нощта отидох да донеса храна на хората тук. Около 4:40-4:50 часа от всички кръстовища нахлуха автомобили на полицията. Обградиха ни и започнаха да искат лични документи. Няколко човека бяха изведени към колите, не знам какво е станало с тях”, разказа един от протестиращите.

Нов палатков лагер в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Късно снощи традиционното шествие тръгна от площад „Независимост” и стигна до посолството. Организаторите обявиха, че блокадата ще остане 24 часа. След вдигането й движението в района вече е освободено. Градският транспорт се движи нормално. 

Блокадите на „Орлов мост", площад „Независимост" и кръстовището пред Софийския университет остават.

„Време е и ние да започнем да действаме по-радикално, за да може да ни чуят. Ако дотогава не се случат едни определени неща, които искаме, а те са ясни - оставка на правителството и на Гешев, ще продължим с тези действия, даже и ще ги разнообразим”, каза Тихомир Василев.

„Отвоюваме територия. Искаме да им кажем, че това не може да продължава. Те си мислят, че може да се борят срещу народа, но те са няколко хиляди човека, а ние сме 7 милиона, ще си върнем държавата с цената на всичко. Мирно, но с цената на всичко”, коментира Светослав Трайков.

Протестиращи блокираха движението към ГКПП "Дунав мост" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Нови блокади имаше и в Пловдив. Снощи протестиращите за първи път блокираха две кръстовища в центъра на града. Едната точка е при „Баня Старинна", а другата - на булевардите „Руски” и „6-ти септември”.

След края на протеста, част от недоволните решиха да останат на шосето и да преминат в гражданско неподчинение по призива на организаторите.

Междувременно полицията арестува мъж, който носеше със себе си палатка. Униформените му поискали документите, но той отказал да ги даде. Задържането на протестиращия накара хората да пренесат протеста си пред районното управление, а по-късно мъжът беше освободен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.