Целта е да се съберат необходимите 120 депутатски подписа

Във вторник започват преговорите между ГЕРБ и останалите партии в парламента за промените в конституцията. Целта е да се съберат необходимите 120 депутатски подписа, за да бъде внесен проектът на управляващите, с което да бъде даден ход на процедурата.

Във вторник започват преговорите за събиране на подписи за нова Конституция

Първият от серията разговори ще бъде с коалиционния партньор „Обединени патриоти“ (ВМРО и НФСБ), а след това консултации ще се проведат и с независимите депутати. Разговорите ще се проведат в зала „Изток“ на Народното събрание, а от страна на ГЕРБ в тях ще участват председателят на парламента Цвета Караянчева, ръководителят на групата д-р Даниела Дариткова и депутатът Менда Стоянова.

Очаква се от следващата седмица да стартира и процедурата по самото събиране на подписите. Мнозинството в парламента разполага с общо 116 депутати и за да стартира процедурата, управляващите трябва да потърсят подкрепа от останалите политически сили или независимите народни представители.

Радев: Конституционните промени минават през оставка на МС и предсрочни избори (ВИДЕО)

Опозицията от БСП вече публично обяви, че няма да участва в тези разговори, придържайки се към тезата, че настоящият парламент е изчерпан, а рестартът на политическата ситуация трябва да минава задължително през оставка на правителството. От ДПС все още нямат официална позиция по темата, заявявайки, че ще обявяват такава в началото на септември. Най-дискусионната тема се очертава предложението за промени в съдебната система.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.