Това обяви председателят на парламента Цвета Караянчева

Във вторник ГЕРБ започва консултации с останалите политическите сили в парламента. Целта - да се съберат 120 подписа, необходими  за внасянето  на проекта за нова Конституция.  Това каза в Златоград председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

В Златоград парламентарният шеф съобщи, че преговори ще има с всички парламентарно представени групи, които са заявили желание да разговарят с парламентарната група на ГЕРБ. Тя коментира и протестите с искане за оставка на кабинета. "Виждам, че младите хора изчезнаха от този протест. Ние отговорихме на исканията за ВНС за промяна в Конституцията. Тази промяна, която ние предлагаме - това всъщност е само една покана за разговор. Някой се опитва да каже, че едва ли не това ще бъда Конституцията, окончателната, единствено и само на ГЕРБ, но това са абсолютно злонамерени говорители”, коментира Караянчева.

Какво означава премахването на Великото народно събрание?

По думите ѝ, това е първата покана за разговор. След това предстои събирането на 160 подписа на депутати за свикване на Велико Народно събрание, което да напише Конституцията и да реши кои глави да промени. „Нека видим във вторник как ще тръгнат разговорите с колегите от парламентарните групи – това е начинът, да направим избори, да се чуят различни мнения, защото конституцията е основният закон, който трябва да бъде направен по волята на народа”, допълни председателят на парламента.

Какви ще са промените в новата Конституция?

Цвета Караянчева присъства днес на официалното откриване на почти 3-метровия паметник на владетеля на Родопите - Момчил юнак, който се издига до пункта на границата с Гърция.

Информация: Илиян Велков 

Сблъсък ГЕРБ-БСП по проекта за нова Конституция

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.