Коментар на бившия конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров

„В ГЕРБ сякаш подходиха твърде лековато към проекта за изработване на нова Конституция. В партията има добри юристи – Екатерина Захариева, Краси Ципов, Митко Лазаров. В обстановка на остър недостиг на време обаче, когато решаваш, че трябва бързо да изработиш един проект, се получава това, което ни се сервира”. Това заяви бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

По думите му се наблюдава еволюция на идеята на нова Конституция. „Оказа се, че това не е крайният проект, той ще се доработва до 2 септември и сякаш става все по-нов”, коментира още той.

Какво означава премахването на Великото народно събрание?

„Това не е нова Конституция - 90% от текстовете са преписани от старата, но са променени като систематика на текста – т.е. променено е мястото. Цялата глава за герб, печат и знаме, отива в основните начала, където не й е мястото. Гербът не е основен принцип на Конституцията, но това е направено, за да се създаде представа, че предлагаме съвсем нов текст - сложен е миксерът, развъртяно е всичко и се е получило нещо ново”, посочи проф. Киров.

Според него в предложения текст за изменение на Конституцията се дава възможност на Народното събрание, което се състои от 120 народни представители, да променят всички текстове на основния закон. „Запазен е обаче подходът от действащата Конституция – някои от текстовете могат да се изменят с по-малки мнозинства, а други, които бяха резервирани за ВНС, вече ще могат да се променят от обикновено НС, т.е. ще може да се приема нова Конституция и да се променя формата на държавно устройство с високо мнозинство – 4/5 от 120”, обясни той.

Сблъсък ГЕРБ-БСП по проекта за нова Конституция

„Това означава, че 90 човека от тези 120 ще могат да напишат нова Конституция във всеки един момент, когато решат. Това е неприемливо”, категоричен бе Пламен Киров.

 

 

А според лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки отговорснотта за събирането на необходимия брой гласове била на управляващото мнозинство. „Няма политическа сила в България освен ВОЛЯ която да е казала че ВНС е излишна инстритуция. Това си е техен проблем да си вкарат Конституцията. От там нататък за събирането на 160 глава в зависимост от нещата които ще предложат те които ще предложим ние, аз съм сигурен, че ще има и много здраво мислещи хора, които биха подкрепили на практика желанието на нацията”, коментира Марешки.

Юристите продължават да коментират и какво ще се случи ако се събере 8-мо Велико народно събрание и то приема да няма повече такова.

Припомяме, че в петък премиерът Бойко Борисов анонсира идеята за нова конституция, а текстовете бяха показани в понеделник. А коментарите по темата продължиха и днес. До момента от ГЕРБ са внесли в деловодството единствено писмо, което да бъде изпратено до всички парламентарни партии и до независимите депутати. Внесен законопроект няма. За да се случи това са необходими 120 подписа. Най-рано на 2 септември ще стане ясно дали ГЕРБ ще съберат необходимия брой гласове.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.