За момента коалиционните партньори излизат с противоречива информация по темата

Управляващите с противоречива информация дали са се разбрали за подкрепата на проекта на ГЕРБ за нова конституция. Според председателя на парламента Цвета Караянчева ВМРО и НФСБ са дали своето съгласие за внасянето на документа. В декларация за медиите, обаче Красимир Каракачанов обяви точно обратното.

В навечерието на новия политически сезон картината около проекта на Конституция на ГЕРБ става все по-заплетена. Плановете на управляващите да съберат 120 гласа за внасяне на проекта могат да претърпят провал, след като и коалиционните им партньори от ВМРО поставиха въпросителен върху подкрепата си.

Каракачанов: Няма да подпишем проекта за нова конституция, ако не се съобразят с предложенията ни

„Не, няма да го подпишем, ако той не бъде съобразен с нашите предложения. Ако ще се променя Конституцията, то тя трябва да се променя глобално”, заяви Красимир Каракачанов.

Той напомни, че имат 6 предложения, сред които връщане на задължителната наборна служба и образователен ценз при гласуване. И даде нова идея.

„Единственият компромис, който можем да направим, е да се направи референдум не само по нашите предложения, а по всички предложения. Тогава ще с види какво предпочитат хората. А не под формата на различни политически договорки на тъмно да сменяме Конституцията”, заяви Каракачанов.

НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ: ГЕРБ на консултации с ВМРО и НФСБ (ОБЗОР)

Министърът загатна и за по-трудна комуникация в коалицията и призна, че е научил за новата Конституция 2 часа преди внасянето й. От медиите Каракачанов е разбрал и за оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов.

„Няма как да гониш 160 гласа при положение, че не си направил никакъв дебат в парламента – кой какви идеи има и какви не. Останалото са просто празни приказки”, смята Каракачанов.

От сметката за 120 гласа категорично отпадна БСП.

„БСП ще влезе в парламента и няма да подкрепи промени в Конституцията в рамките на това Народно събрание. БСП е за машинно гласуване, оставка на това правителство и предсрочни избори”, заяви Кирил Добрев, член на ИБ на БСП.

А в понеделник от ДПС също отказаха да дадат подкрепата си.

„ДПС е системен играч. Надявам се, че позициите и действията им ще бъдат този път в синхрон. А не е някакъв пореден пазарлък”, заяви Кирил Добрев.

Така на ГЕРБ им остава да разговарят с ВОЛЯ и независимите народни представители. Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки заяви категорично пред NOVA, че няма да подпишат проекта за Конституция. Ако обаче сте стигне до гласуване за свикване на ВНС, то депутатите им ще гласуват „за".

„Ние утре няма да участваме в никакви събирания на никакви подписи. Имаме среща в 08:00 часа, те са ни поканили, ще разберем”, заяви Веселин Марешки, лидер на ВОЛЯ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.