Трима полицаи са с изгаряния на роговиците

По последна информация 45 души са пострадали при сблъсъците на протеста, сред тях и много полицаи. Има и приети в болница.  Между 7 и 10 линейки на Спешна помощ са били ангажирани само с пострадали от протестите в София. Това сериозно е затруднило оказването на помощ на другите граждани в столицата. Стигнало се е и до критична ситуация – на летище „София” пътник е проявил симптоми на инфаркт. Точно в този момент обаче не е имало свободна линейка.

Сблъсъци, обгазени и ескалация на протеста в София (ОБЗОР)

Над 80 са подадените сигнали към тел. 112, част от тях са се оказали обаче фалшиви. За съжаление, сред пострадалите са и много журналисти. Най-честите повиквания на телефон 112 са били за дразнене в очите след обгазяване. Повечето от ранените са откарани в Спешния очен кабинет на ИСУЛ.

 

„Преминали са 19 човека, от тях 10 полицаи и 9 цивилни. Всички са били напръскани със спрей - с леки изгаряния, с повърхностни лезии на роговицата, които обикновено след лечение заздравяват между 5 и 7 дни. Никой не е бил за болнично лечение”, обясни д-р Нора Великова.

8 от по-тежко пострадалите са транспортирани в "Пирогов.

„Жена с контузия на лакът, мъж с контузия на глава след удар с бутилка, мъж в хипоглекимия, след като си е бил инсулин, а не е закусвал. Трима полицаи с изгаряне на роговицата”, обясни д-р Дончо Пенчев. Натоварено е било и в спешните отделения на други столични болници.

„В Първа многопрофилна болница има двама прегледани с химическо изгаряне на окото - един полицай и един оператор. Полицаят е пуснат, но операторът е останал за лечение в болницата. Във ВМА с полиция е докаран протестиращ, приет в клиника по токсикология, бил е напръскан със спрей”, обясни още д-р Пенчев.

 

 

"Подадените ни сигнали за пострадали са може би над 50, като плюс тях имаме около 30, които се оказват напълно фалшиви. С цел да се реагира бързо, ако има по-сериозно пострадал, 2 екипа стоят от двете страни на протестите. Освен тях, още 7 или 8 непрекъснато извозваха, когато беше напрежението. Преди броени минути кацна самолет на летище „София“ с подаден за нас сигнал, най-вероятно сърдечен инцидент – инфаркт. Тъй като нямаше свободен екип, се наложи екипът от БНБ да отиде и да обслужи случая на летището. Тези 30 фалшиви повиквания – не можем да преценим,, че повикването е фалшиво и ангажираме екип. Това, което искам да кажа, е, че горещият ден, който е един като всички останали, има прекалено много хора, които се нуждаят от спешна помощ и ангажирането на 7,8 или 10 екипа в тези протести за обслужване главно на протестиращи лишава останалите граждани на столицата от своевременна спешна помощ“, добави д-р Гелев.

Екипи на NOVA обгазени на протестите в София (ВИДЕО)

Tой опроверга и информацията за намушкан полицай по време на акцията на недоволство. Има обаче трима служители на реда, които са с изгаряния на роговиците.

Медиците на спешна помощ са се отзовали на над 50 сигнала за пострадали на протестите, а 2 линейки дежуриха часове наред от двете страни на блокадата. От полицията извикаха пред медиите част от ранените полицаи.

„Беше ми хваната ръката от неизвестно за мен лице. И ми беше усукана. И така получих контузия на ръката”, сподели един от тях.  Част от униформените се върнаха отново на работа веднага след прегледа в болницата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.