Западът остро осъди поредния случай на отравяне с „Новичок“

Москва отхвърля всички обвинения, че стои зад отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Говорител на Кремъл призова западните държави да се въздържат от каквито и да било прибързани заключения. Руската реакция идва ден, след като германия оповести резултатите от лабораторно изследване, според което критикът Навални е отровен с нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“.

ОЗХО обезпокоена от доказателствата за "Новичок" при отравянето на Навални

Говорителката на руското Министерство на външните работи определи по-рано германското изявление, като поредната информационна кампания против Русия. Западът остро осъди поредния случай на отравяне с „Новичок“, а Европейският съюз призова Москва да проведе бързо и прозрачно разследване.

„Разбира се, следя какво се говори от страна на Кремъл, но бих искала да кажа, че вчера изразих много ясна позиция за това, какво ще предприемем в близките дни. Разбира се, това зависи до голяма степен от действията на руското правителство“, заяви Ангела Меркел.

Захарова: Русия не е получила нито един документ за Навални от Берлин

„Всички европейски ръководители и лидерите на страните членки бяха много ясни в категоричното осъждане на използването на това химическо вещество срещу Алексей Навални. Призоваваме Русия да разследва този случай и очакваме пълно, прозрачно и независимо разследване, без каквато и да е намеса. Надяваме се, че ще можем да видим резултатите от това разследване“, каза говорителят по външната политика на ЕС Петер Стано.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.