Нейно Превъзходителство Мария Фонтенеле Рейс в рубриката „Светът в България“

Броени дни преди националния празник на Бразилия посланикът Мария Фонтенеле Рейс в ексклузивно интервю пред NOVА.

За борбата срещу коронавируса, за 100-те милиона дози ваксина, които ще бъдат произведени до края на годината, за корупцията, за жените и политиката, за кафето и футбола. За първи път в родния телевизионен ефир и в рубриката „Светът в България“ говори Нейно Превъзходителство Мария Фонтенеле Рейс.

- Ваше Превъзходителство, на прага сме на специални дати за България и Бразилия. На 6 септември България чества Съединението, ден по-късно, на 7 септември Бразилия обявява своята независимост. С какви мисли посрещате тези дати и какво ще пожелаете на българите?

- За вас 6 септември е ключова дата, на която отбелязвате Обединението на България и Източна Румелия. Изключително важно събитие за териториалната цялост на страната, а и за идентичността на България. Затова използвам възможността от вашия ефир да отправя своите най-топли поздрави към българските власти и българския народ за тази повратна точка в историята. Що се отнася до Бразилия, на 7 септември ние отбелязваме нашия национален празник, денят на нашата независимост . Тази година честваме 198 години независимост. Тя е обявена през 1822. И това е изключително важен момент за нас. Но си мисля, че тази година е момент на размисъл за всички държави. Заради COVID-кризата имаме толкова много загубени човешки животи по целия свят, затова всички ние трябва да обединим най-добрите си мисли и ценности и да сме солидарни със семействата, които са загубили любими хора заради тази ужасна болест.  Трябва да обновим надеждите си за по-добро бъдеще.

- Днес коронавирусът е основната трудност, срещу която се бори света. А Бразилия е втора по заразени с коронавирус след Америка. Само за денонощие в страната ви се разболяват над 47 000 души. Въпреки това през август отворихте туристическите обекти. Не ви ли е страх? Какъв е подходът ви към COVID-19?

- Преди COVID да достигне Бразилия, върнахме всички бразилци от Ухан. Наши самолети летяха до Китай, за да ги приберат у дома. Малко след това, през февруари, в Бразилия беше регистриран първият случай. На 26 февруари. Донесен от Европа. Вероятно от Италия. Още не знаем. И оттогава работим усилено за мерки, с които да преборим вируса, да помогнем на населението, да подсилим здравната система, като всяка друга страна по света. Бразилия е много различна и голяма държава, тя е петата по големина в света. Щеше да е четвъртата, ако Съединените щати не смятаха и Аляска към територията си. Бразилия е и федерация. С автономни щати, които  взимат свои собствени мерки. Федерално правителство и министерство на здравеопазването координират действията им. Когато съпоставяме населението – 210 милиона души и броят на жертвите, дълбоко съжаляваме за всяка една и сме солидарни с онези, които загубиха любимите си хора, но когато смятаме това съотношение, виждаме, че не се различаваме много от другите държави.

Бразилия е една от малкото страни в света, която има национална обществено-здравна система. Затова искахме да я подсилим, за да може да се справи с трудностите, които възникват в момента и да помогне на населението – особено на безработните или онези, които са част от така наречената „невидима икономика”. Хора, които нямат официална работа, но имат продуктивно занимание. И тук искам да отбележа, че около 6 % от нашия БВП беше разпределен за това. По примера на Германия. Да, вероятно можеше да се справим и по-добре. Сигурно можеше. Но предвид всички обстоятелства, трудности, липсата на информация за вируса, липсата на опит…

Последният път, когато е имало подобна пандемия, е било през 1918, по време на испанския грип. Тогава обстоятелствата са били други, светът е бил различен. Като вземем предвид всичко това, правим най-доброто и то е от наш интерес.

- Но не подцениха ли властите ситуацията? Със седмици гледахме кадри с препълнени градски болници, лекари без предпазни облекла, бременни жени, които се смесват със заразно болни.

- Някои подцениха ситуацията, а други я надцениха, защото имаше и такива случаи. Болници, които бяха построени, но не бяха използвани до днес. Има толкова много аспекти.

- Вярно ли е, че Бразилия ще започнете да произвежда ваксина срещу COVID?

- Щатът Рио Де Жанейро сключи споразумение с Оксфорд за производството на ваксина. В момента тя се тества. Очакванията са, че ще започнем да произвеждаме ваксина до края на годината. Щатът Сао Пауло и Бразилския изследователски институт сключиха споразумение с Китай и също в момента провеждат тестове. Друг щат, в Южна Бразилия, щатът Парана, сключи споразумение с Русия. Инвестираме и се оглеждаме за всякакви възможности.

Много държави по света страдат от една обща болест – корупция. Бразилия не прави изключение. Това ли е най-големият проблем за страната ви? Как борите корупцията?

Разбира се, че е проблем, който много ни тревожи, защото корупцията засяга по-бедната част на обществото. Пари, които трябва да бъдат разпределени за здраве, за образование, понякога се отклоняват за корупция. Но това не е болест само на Бразилия. Много, много държави са изправени пред същия проблем. И като че ли опира до човешката природа. Какво можем да направим? Да се борим. Как? Солидна законова марка, гарантираща прозрачност и отчетност. Имаме много силна съдебна система. Но прозрачността е от съществено значение. Всички разходи на правителството се публикуват ежедневно в интернет. И ако хората искат да знаят колко харча в посолството на Бразилия в България, има го там чрез тази система. Борим се много. Но е битка, която трябва да се води всеки ден. През последните две години се проведе една от най-големите кампании срещу корупцията – операция „Автомивка“ и видяхме как политици по най-високите етажи на властта влизат в затвора. Това е много важно в Бразилия. Да видим доказателство, че безнаказаността е към края си. Независимо колко високо си в обществената йерархия или в политическата сфера.

Още гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.