По време на заседанието те гласуваха оставката на Данаил Кирилов

След два неуспешни опита и технически проблеми парламентът успя да събере кворум. От БСП отново обвиниха ГЕРБ и ДПС в договорки.  

Само един депутат не стигна, за да е успешен първият опит за регистрация. След 15-минутна почивка в пленарна зала се регистрираха 126 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти”, ДПС и ВОЛЯ. От БСП спазиха обещанието си и не участваха и в двете регистрации.

По време на заседанието декларации по повод 9 септември успяха да скарат ГЕРБ и БСП. Управляващите напуснаха залата в знак на протест.

„Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показва, че е скрита някаква истина. Днес е модерно да се говори само лошо за 9 септември. Можем до утре да си говорим за грешките на 9-и, но отричането на самата дата означава да отречем поривът за една различна държава”, заяви Александър Симов от БСП.

„Днешната дата трябва да ни припомни, че не през цялата си нова история България е живяла в мир и спокойствие. Че е имало времена, в които българи са убивали българи в името на чужди интереси. 9 септември е урок за всички политици и тези, които отстояват националния интерес”, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

Декларацията на левицата ядоса и „Обединени патриоти”. „Тя е основана на груба историческа манипулация, на брутално използване на историята за политически цели”, каза Милен Михов от „Обединени патриоти”.

След скандала депутатите гласуваха оставката на бившия правосъден министър Данаил Кирилов и като народен представител. Той се отказа от депутатското място по свое желание. 

През деня народните представители продължиха работата си с разглеждането на второ четене на Закона за предучилищното образование.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.