Това обяви премиерът Бойко Борисов

„50 милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха и вицепремиерът Томислав Дончев и просветният министър Красимир Вълчев.

В хода на разговора бе отбелязано, че през последните две години правителството е повишило значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи.

Борисов инспектира от въздуха строителството на „Балкански поток” (ВИДЕО)

Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера днес, е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

Сачева: Професиите на бъдещето са в образованието, здравеопазването и социалните услуги

„Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчерта министър-председателят Борисов важната роля на академичния състав в системата. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.