Предстои ветото да бъде гласувано окончателно в пленарната зала

С 15 гласа „за“, 7 „против“ и нито един „въздържал се“ депутатите от Комисията по правни въпроси отхвърлиха президентското вето върху текстове от Закона за съдебната власт и повторно подкрепиха „кариерните бонуси“ на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Промените бяха приети на 3 септември и създават правна възможност изборните членове на ВСС, след края на своя мандат или при предсрочното му прекратяване на определени основания да получават повишение. Това означава да бъдат назначени на длъжност в органите на съдебна власт, която е с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им за членове на ВСС. Текстът е изменян два пъти тази година, има и висящо дело в Конституционния съд, пише БГНЕС.

Правната комисия разглежда ветото на президента върху "кариерния бонус" за ВСС

Според секретаря по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева, този текст противоречи на важни конституционни принципи. Назначенията в съдебната власт трябва да се правят по обективни критерии, равенство и недопускане на привилегии, аргументира тя пред депутатите ветото на държавния глава. „Това изменение е направено между първо и второ четене, без обществено обсъждане, без оценка за въздействие, без писмени мотиви. Сериозно отклонение от правилата на законодателния процес“, припомни още проф. Друмева.

Опозицията от БСП се припозна с мотивите на президента и обяви, че ще подкрепи ветото. Според депутата Крум Зарков възможността Народното събрание да оказва влияние в израстването на един магистрат нарушава разделението на властите. „Привилегията за един е дискриминиране на друг“, смята той.

„Ще даде възможност за развитие на всички магистрати и ще гарантира принципа на разделение на властите“, противопостави се Хамид Хамид от ДПС, който е вносител на предложението.

Предстои ветото да бъде гласувано окончателно в пленарната зала. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.