Депутатите разполагат със 7 дни, за да номинират кандидат за поста на Стефка Стоева

Депутатите дадоха ход на нова процедура за избор на председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде  БГНЕС.

След като предходният 5-дневен срок изтече без нито една парламентарно представена партия да предложи заместник на подалата оставка Стефка Стоева, днес Комисията по правни въпроси гласува нови процедурни правила, с което на практика всичко тръгва отначало. Този път депутатите имат на разположение 7 дни, за да номинират кандидати на поста. Неправителствените организации пък ще могат да се възползват от 6-дневен срок, за да правят свои предложения.

ГЕРБ предлагат нов шеф на ЦИК

Бившият председател Стефка Стоева се отказа да бъде начело на изборната комисия несъгласна с последните промени в Изборния кодекс, които предвиждат комисията изцяло да носи отговорността за придобиването, експлоатацията и съхранението за машините на гласуване.

Правната комисия не подкрепи новите правила за избор на ВНС

Председателят на Правна комисия Анна Александрова коментира, че още днес ще предложи процедурните правила да бъдат одобрени и в пленарната зала, за да започнат да текат всички срокове. На този етап все още няма ясни имена на евентуални кандидати. Хронограмата показва, че с предложенията, изслушването им в комисия и гласуването на кандидатурата в пленарна зала нов председател на ЦИК може да има най-рано на 8 октомври. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.