Следи се дали се спазват мерките срещу COVID-19

Масови проверки в училища и детски градини, затова дали се спазват мерките против COVID-19. Служители на Регионалните здравни инспекции в страната обикалят учебните заведения, за да видят на място изпълняват ли се предписанията и изискванията след старта на учебната година.

Екип на NOVA влезе на проверка в 3-то основно училище в Монтана с инспекторите от Регионалната здравна инспекция. В училището са записани над 500 деца от 1 до 7 клас. Първото, което властите проверяват, е има ли дезинфектант до входа. Той трябва да е със срок на годност и разрешение от здравното министерство за пускане на пазара.

Коридорите също са на прицел на проверяващите. В 3-то основно са разделили коридорите със стрелки за движение.

Удължиха извънредната епидемична обстановка

В санитарните помещения задължително, трябва да има еднократни салфетки и дезинфектант за ръцете, както топла вода и сапун.

От училището обаче обмислят и нови мерки.

 „Мислим, че по-удачен вариант е в тоалетните да сложим сешоари за ръцете, а не хартия, тъй като дори и от икономическа гледна точка на нас ще ни излезе по-изгодно да сложим сешоари”, обясни Марияна Калеева, директор на ОУ „Д-р Петър Берон”.

В класните стаи се проверява за дезинфектанти и дали се проветрява редовно. Учителите обаче не са съгласни да бъдат глобявани, ако децата не носят маски.

Дезинфекцията на коридорите също се проверява. Тя трябва да е два пъти на ден.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.