Преди това от прокуратурата обявиха, че те са разузнавали армията ни

Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство е уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната ни.

От МВнР обявиха, че е получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация.

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Източници на "24 часа" твърдят, че двамата събирали информация за новите самолети F-16, както и за предстоящо купуване на бойни дронове. Според изданието, имената им били свързани и със серия подозрителни инциденти в наши военни заводи.

Отговорът на Русия не закъсня. На фейсбук страницата на руското посолство в София потвърдиха, че техен представител е бил повикан във външното ни министерство, но доказателства за шпионска дейност не са били показани. Двамата дипломати ще напуснат страната ни в искания срок, но Русия ще отговори с реципрочни действия, се казва още на страницата на посолството

Това е третата партида за последната година, а само от началото на мандата на главния прокурор вече има четирима руски шпиони, изгонени от България.

Това не е първия шпионски скандал с руска връзка, който избухва у нас.

В началото на септември миналата година лидера на движение „Русофили” Николай Малинов беше задържан и получи обвинение „шпионаж”. Според прокуратурата в негова кореспонденция се говори за нуждата от геополитическа преориентация на България, с помощта на влиятелни кръгове в Русия.

Бившият Генерал от КГБ Леонид Решетников получи забрана за влиза в България в следващите 10 години.  Ден по-късно такава забрана получава и бизнесмена Константин Малофеев. 

В края на октомври първи секретар в Руското посолство е обявен за персона нон грата след като прокуратурата обяви, че той е предлагал подкупи срещу информация, представляваща държавна тайна. Последваха и реципрочни действия от руска страна.

През януари тази година още двама руски дипломати получиха срок да напуснат страната ни, отново заради доказателства, че са събирали информация, която е държавна тайна.

 

 

Гешев: Двама дипломати са разузнавали армията ни

В рамките на своята компетентност МВнР предприе необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, съобщават от ведомството.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.