Срочната военна служба ще е с продължителност до 6 месеца

Депутатите одобриха на първо четене предложението за въвеждане на доброволна казарма за срок до 6 месеца, предаде БГНЕС.

Новите текстове са залегнали като промени в Закона за резерва на въоръжените сили на България и предвиждат всеки, който е пълнолетен, но няма навършени 40 години, да премине напълно доброволно два модула на военно обучение – начална военна подготовка и специална военна подготовка.

Каракачанов: Младите започват да осъзнават, че воинската професия е добра перспектива

Срочната военна служба ще е с продължителност до 6 месеца, а целта е да се окомплектоват военните формирования с резервисти и със запасни. Във времето на изпълнението на договора за срочна служба доброволците ще са със статут на военнослужещи и ще получават възнаграждения.

Финансовото осигуряване пък ще бъде изцяло за сметка на бюджета на Министерството на отбраната.

Приетите на първо четене промени предвиждат и възможността за обучение на учениците за защита на страната в рамките на не по-малко от десет учебни часа.

„Целта на промените е да се засили резервът, да се създадат по-добри условия, за да може да има повече кандидати за кадрова военна служба. Да се повиши нивото на подготовка, образование и възпитание на младите хора към въпросите, свързани с отбраната с преподаване в средните училища и новите възможности, които се дават на висшите училища", обясни по време на дебатите ген. Константин Попов, председател на парламентарната Комисия по отбрана.

ВЪЗРАСТТА НА ВОЕННИТЕ: Предлагат да може да се става войник до 40 г.

Опозицията от БСП се въздържа да подкрепи идеята, защото тя няма да реши проблема с недостига на военнослужещи в редиците на армията ни.

Предстои текстовете да бъдат окончателно одобрени и на второ четене.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.