Така военното министерство иска да реши кадровия проблем

Увеличават възрастта за постъпване в армията до 40 години. Така военното министерство иска да реши кадровия проблем сред военните. В момента незаетите места в армията са около 5 000. Досега пределната възраст за войници и матроси беше 28 години. Промяната не отменя изискването за отлична физическа форма.

„Преди Нова година произведох в чин лейтенант Кубрат Пулев. Той е на 39, вижте в каква форма е! Ако искате да се разходим по софийските улици да видим 20-25 годишните дали са в по-добра форма. Има много длъжности – шофьори, готвачи, много други длъжности, на които не е необходимо да си на 29 години”, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

ОТНОВО В КАЗАРМАТА: Ще върнат ли наборната служба от 2021 г.?

Полковникът от резерва Петър Станчев се е пенсионирал преди 2 десетилетия на 49 години. Бил е в Химически войски, а след това и преподавател във великотърновското военно училище. Според него мъж на 40 години, който тепърва влиза в армията, има съвсем различни приоритети.

„Той е вече улегнал, със семейство, разсъждава върху всяко едно нещо, което му се казва в армията, струва ли си, не си ли струва, всичко връзва с парите – заслужават ли си, не си ли заслужават”, коментира той.

В момента при пенсиониране военните получават 20 заплати. След това обаче част от тях остават на същите длъжности и продължават да получават трудово възнаграждение плюс пенсия. В момента в тази хипотеза са около 1 500 служители. Идеята е пенсионерите да могат да останат в системата до 3 г., но по предложение на министъра.

Връщат казармата от 2021 година?

„Един млад човек на 56 години напуска армията със звание генерал. Навсякъде в натовските държави е до 60 г., но подчертавам – тези, които не са упражнили право на пенсия”, заяви Каракачанов.

Предстои предложението за вдигане на приемната възраст да се разгледа от кабинета следващата седмица.