Основателни ли са критиките или това е резултат от вътрешни борби пренесени на територията на Брюксел?

Един доклад от Европейската комисия и една проекторезолюция от Европейския парламент отекнаха силно у нас през седмицата. В Доклада, комисията даде мнението си за върховенството на закона в 27-те страни членки, а в проекторезолюцията бяха изброени всички скандали от последната година у нас, като се настоява да продължи и мониторинга върху България за съдебната реформа и борбата с корупцията в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, и това да става паралелно с новия механизъм, който наблюдава всички държави.

Противоположни реакции за доклада на Европейската комисия (ОБЗОР)

Основателни ли са критиките или това е резултат от вътрешни борби пренесени на територията на Брюксел?

„Резолюцията, която ЛИБЕ прие е съставена изцяло от социалисти, комунисти и зелените. Такова разделение в Комисията по вътрешен ред отдавна не е имало. ЕНП категорично отхвърли идеята. Тя е добро отражение, че битката от политическата сцена в България се пренесе в Европейския парламент". Това заяви в студиото на NOVA евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

„Докладът на ЕК е експертната оценка на Комисията. Резолюцията ще бъде политическата оценка на ЕС. Тя ще бъде насочена срещу определени практики и структури в страната. Тя не напада, а защитава България. Тя е за върховенството на закона", заяви евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова.

Тя добави, че тази резолюция показва, че гражданите на Европейския съюз не са съгласни парите им да отиват в подкрепа на различни режими в Европа.

Българското правителството ще се съобрази с препоръките в доклада на ЕК

„Нашата позиция винаги е била против подобни инструменти и доклади, защото те винаги ще бъдат политически оцветени. В други ситуации и правителства сме виждали как социалистите бранят друго правителство, което пък ЕНП казва, че е силно корумпирано”, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.

Той добави, че ЕС не може да се кара на държави, защото отговорността винаги е лична. Според него колективна отговорност за държава не може да има.

„Това е резолюция, която не е законодателна. Тя ще даде мнението на лявата част на парламента. Това е мнението на крайнолевите. Същата тази комисия се произнесе и изпрати писмо още в края на миналата година мониторингът да бъде прекратен. Направи го лично председателят на ЕП г-н Сасоли”, добави Радев.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.