Според министъра училищата се справят добре с обучението в условията на пандемия

Значителен ръст на средствата за образование от догодина прогнозира просветният министър Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

Вълчев: При бум на заразени в дадена област, ще се мине изцяло на онлайн обучение

„Оптимист съм, че следващата година ще имаме значителен ръст на разходите за образование. Последните години той беше между 500-600 млн. лева. Минимум 450 млн. лева ще бъдат свързани с политики, които вече сме анонсирали. Това е последната стъпка от увеличението на учителските заплати – 360 млн. лева. Ще продължим и с увеличението с 50 млн. на възнагражденията на преподавателите във висшите учебни заведения. Убеден съм, че ще има допълнителни средства и за системата на предучилищното образование”, каза Вълчев след церемонията по откриване на новата академична година в Медицинския университет в София.

Министърът допълни още, че са предвидени средства за компенсации на онези родители, чиито деца не са приети в системата на общинското предучилищно образование.

Вълчев: Без повече грипни ваканции, ще се учи дистанционно

Той увери, че на този етап училищата се справят добре с обучението в условията на извънредна епидемична обстановка, а като най-голяма трудност определи контролирането на децата през междучасията.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.