Предполага се, че тя се дължи на взаимодействие на частици сол, вода и слънчева светлина в горните слоеве на атмосферата на планетата

Инструментите на сондата ExoMars-TGO за първи път са регистрирали следи от солна киселина в атмосферата на Марс. Предполага се, че тя се е появила там поради взаимодействието на частици сол, вода и слънчева светлина в горните слоеве на атмосферата на планетата. Това разказа главният специалист на Отдела по планетарна физика на Института за космически изследвания на Руската академия на науките Александър Трохимовски, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

НАСА прави изпитания на нова тоалетна за 23 млн. долара за МКС (СНИМКИ)

"Търсенето на солна киселина беше една от основните задачи на мисията. Нейните пари присъстват в земната атмосфера, където попадат в резултат на вулканични изригвания. В почвата на Марс, както вече знаем от резултатите от работата на роверите, има голям брой перхлорати, но вероятно свързани следи хлор и солна киселина в атмосферата на Марс никога не са били откривани досега“, каза ученият по време на реч на XI Московски международен симпозиум за изследване на Слънчевата система.

Мисията ExoMars-TGO изследва атмосферата на Марс в продължение на три години, измервайки концентрациите на различни газове. Една от основните задачи е да се изчисли концентрацията на метан в атмосферата на Марс и да се намерят възможни източници на този газ.

Откриха солени езера под ледници на Марс (СНИМКИ)

През първата година от експлоатацията уредите ExoMars-TGO не регистрираха никакви следи от метан в атмосферата на Марс. В същото време сензорите на марсохода Curiosity регистрираха изпускане на метан в кратера Гейл.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.