Слънцето ще се редува с есенни дъждове и студен вятър

Променливо есенно време предстои тази седмица. В понеделник сутринта има условия за образуване на мъгли в ниските райони – покрай водоемите, в низините и котловините. Следобед от запад на изток ще се заоблачава с тенденция вечерта да превали слабо в югозападните части на страната. Вятърът ще е с по-осезаеми пориви в планините, в Югозападна и в Североизточна България. Температурите в понеделник следобед ще са в интервала 21-26 градуса.

Слънце и есенни дъждове ще се редуват в следващите дни

В планините ще бъде слънчево до обяд с постепенно заоблачаване в часовете след това. В хода на деня вятърът ще се усилва. Температурите ще са между 10 и 17 градуса. По крайбрежието до обяд ще бъде мъгливо, а след това слънчево с рехава облачност и температури до 20-24 градуса. Вълнението на морето ще е сравнително слабо с тенденция за усилване във вторник и отново утихване в сряда и четвъртък.  

Синоптик: Очаква ни динамична седмица с променливо време

Още в понеделник вечерта, през нощта и във вторник през деня над Балканите времето ще е облачно, дъждовно и ветровито. Причината е Средиземноморски циклон, чийто център ще се придвижи от югозапад на североизток. У нас валежите ще са с по-значителни количества в западните и южните планински райони – за 24 часа ще паднат между 30 и 50 литра на квадратен метър. По най-високите планински масиви ще прехвърчи сняг. Вятърът ще е с пориви над 50 км/ч. в някои равнинни райони и около 100 км/ч. в планините. 

В сряда ще е хладно. Сутринта температурите ще са под 10 градуса и тук-там с мъгли. През деня ще е предимно слънчево, но с температури на много места под 20 градуса. Сходно време се очертава и за четвъртък. В петък и през почивните дни отново ще превали от запад на изток. Вятърът отново ще се усили, а температурите ще паднат надолу с дневни стойности под 20 градуса. В планините ще има условия за слаби снеговалежи.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.