Изискванията се променя периодично в зависимост от епидемиологичната обстановка

Всички граждани, пътуващи за Белгия със самолет или кораб, са задължени да попълнят и изпратят по електронен път преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия, формуляр Public Health Passenger Locator Form, който се попълва и изпраща чрез интернет линк: https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия, надхвърлящ срок от 48 часа. При правилно попълнен формуляр се получава SMS с код за потвърждение (Confirmation Code), който следва да бъде представен при чекирането и качването на борда.

Ангелов: Не пътувайте до Благоевград и Търговище (ВИДЕО)

Белгийските власти са определили „зелен“, „оранжев“ и „червен“ код за пътуване по отношение на различните държави и райони. Кодът за всяка страна и район се променя периодично в зависимост от епидемиологичната обстановка. От МВнР препоръчват на пътуващите за Белгия да потърсят актуална информация непосредствено преди да предприемат пътуване на адрес: https://diplomatie.belgium.be/en/covid_table.

Пристигащите в Белгия от „зелена“ зона не подлежат на никакви ограничения, а за пристигащите от „оранжева“ зона са определени изисквания по страни и райони. Пристигащите от „червена“ зона подлежат на задължителна 7-дневна карантина и тест на територията на Белгия.
Към 14 октомври 2020 г. всички райони в България попадат в „оранжева зона“ за пътуване, като пътуващите от България не подлежат на никакви ограничения.

Тези правила се прилагат само за несъществени пътувания, в т.ч. туристическите.

Меркел: Германия е в критичен етап в борбата с COVID-19

При нужда от съдействие, българските граждани в Кралство Белгия могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия: Embassy.Brussels@mfa.bg.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.