В края на седмицата - запрашаване на атмосферата

Очакваме слънчев ден почти в цялата страна. Изключение прави Югоизточна България, където облачността ще е по-значителна, с вероятност за незначителни превалявания. В ранните часове на деня температурите ще са ниски. На много места в Централна и Западна България термометрите ще показват от 0 до 5 градуса и ще има условия за есенни слани. В ранния следобед стойностите ще достигнат между 13 и 18 градуса. Най-топло ще бъде около Черноморието, в Предбалкана, в Североизточна България и в крайния Югозапад.

Слънчево ще е времето и в планините, макар и доста по-студено. Ще духа умерен вятър, а температурите ще бъдат между 4 до 11 градуса. По-значителна облачност със слаби превалявания ще има единствено в Странджа и Сакар.

В сряда сутринта в западната половина на страната отново ще е мразовито, с условия за слани. През деня обаче постепенно ще започне затопляне, което ще продължи до края на седмицата. С всеки ден дневните температури ще се повишават с 2-3 градуса, за да достигнат стойности около и над 20 градуса през уикенда. Затоплянето ще създаде условия за гъсти мъгли покрай големите водоеми, в низините и котловините.

Затоплянето е резултат от топъл средиземноморски въздух, с който очакваме запрашаване на атмосферата през почивните дни. Облак с фин прах от пустините на Африка отново ще премине от запад на изток през континента, достигайки почти до най-северните райони. У нас концентрацията на африкански прах се очаква да е по-голяма в събота. Въздухът ще се изчисти в началото на следващата седмица. Преваляванията в неделя и понеделник ще са с жълто-оранжев оттенък.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.