От кабинета на Радев заявиха, че МВнР е било против, а от Външно - че домакинството ще се реализира

Президентът Румен Радев е дал отрицателен тест за коронавирус, след прибирането си от Естония. Това се казва в официално прессъобщение на „Дондуков” 2. Но вместо да затихне, скандалът около предсрочното прибиране се разраства.  Първо премиерът Бойко Борисов разпореди на службите да проверят кой стои зад така нареченото активно мероприятие. А по- късно последваха и остри нападки между институциите.

Борисов с първи коментар за прекратената визита на Радев в Естония

В рамките на три дни Румен Радев е дал три отрицателни резултата. Тестването се наложи, след като стана ясно, че президентът е бил контактен на заразения с коронавирус началник на военновъздушните сили генерал Димитър Петров. Това беше и причината официалното посещение на Радев в Естония да бъде прекратено предсрочно, а здравният министър да поиска карантина за държавния глава. Днес тя беше отменена.

По-рано днес коментар за визитата на Румен Радев в Естония направи Бойко Борисов. Премиерът е разпоредил службите да направят проверка, откъде е тръгнала информацията, че президентът е имал контакт със заразен с коронавирус, преди пътуването. А поводът - при завръщането си от Талин държавният глава определи ситуацията като „активно мероприятие”.

От президентството опровергаха Борисов и разпространиха позиция, че Външното ни министерство е работило против приемането на домакинството на инициативата „Три морета”.

От „Дондуков” 2 уточняват, че становището на външно е било Естония да остане домакин на инициативата и през 2021 година. Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 година продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. Това се казва още в позицията на президентството.

 

 

От Външно министерство също излязоха с позиция, в която заявяват, че искането да се отложи домакинството е заради предстоящите избори през следващата година у нас.

Дипломатите уточняват, че въпреки всичко е започнала подготовката за приемането на домакинството и подчертават, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон.

И продължават -  „въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета"

Малко по-късно дойде съобщение и от Министерския съвет, в което се казва, че Президентството прави неверни внушения, а премиерът подкрепя инициативата „Три морета”.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ПОЗИЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНТСВОТО:

В отговор на отправени въпроси от страна на медии за проведената на 19 октомври т.г. среща на върха на инициативата „Три морета“ /ИТМ/ в Талин, както и за днешните уверения на министър-председателя, че „абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата „Три морета“, е направено“, прессекретариатът на държавния глава предоставя следната информация:

Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.

На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед.

Изненадващо прекратиха посещението на Радев в Естония

На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

На 11 септември т.г. държавният глава проведе на „Дондуков“ 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на „Три морета“ през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата. 

При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага „отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.“.

Румен Радев: Развитието на България не става с асфалт (СНИМКИ)

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата „Три морета“ с подкрепата на останалите страни-участнички.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ПОЗИЦИЯ НА МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ:

Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да се поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отложи през 2022 г. Причината затова е, че догодина предстоят избори за Народно събрание и за държавен глава и в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива. Председателството включва не само среща на върха с държавни глави, а редица срещи в различни министерски и бизнес формати, в които се реализира политиката на държавите-членки по изпълнение на основните цели: свързаност на регионите между Северно, Черно и Адриатическо море. Всъщност ролята на президента в тази инициатива е повече фасадна, а истинската работа по нея се поема от министерствата.

Въпреки това наше становище и предвид настояванията на президента на България, правителството  вече пое ангажимент да организира това председателство:

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе определена за национален координатор и е в процес на създаване на координационен съвет от заинтересованите министерства за организиране на инициативите.

Правителството вече прие решение за участие на страната в инвестиционния фонд на "Трите морета" за 20 млн. евро с конкретни проекти, в които са ангажирани редица министерства.

С президента Радев в Естония бе командирован специално назначен посланик за специални поръчения за "Трите морета".

Ще бъдат подготвени всички инициативи по време на председателството през 2021 г.

В заключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон, съобразно външнополитическите цели на страната. Затова от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях.

Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си