Актрисата Силвия Петкова и сценаристът Александър Калинов разказват за сюжетната линия на филма.

Новият български трилър на братя Калинови е базиран върху реални събития и разказва за доктор, обвинен в лекарска грешка и една жена журналист, готова на всичко, за да стигне до истината.

Актрисата Силвия Петкова и един от сценаристите на кинолентата Александър Калинов гостуваха в студиото на „Събуди се“, за да разкажат повече за сюжетната линия на филма.

Представиха книгата Illusio Magna, екранизирана във филма „Пепел върху слънцето“

„Филмът има над 25-годишна история. Започвайки от нашата майка, която завършва кинорежисура и иска да направи късометражен филм по романа на проф. д-р Златимир Коларов, който не се осъществява и един сценарий, който ние намираме 20 години по-късно, написан на пишеща машина. Видяхме, че има нещо в този късометражен сценарий, поискахме да разберем откъде е, стигнахме до романа. Филмът е актуален, защото засяга темата отговорност. Разказва за отговорността на лекарите и на журналистите“, споделя Александър Калинов.

„В „Пепел върху слънцето“ моята роля е на журналистката Антония, която води едно заплетено журналистическо разследване. Лентата представя отговорността на медиите при отразяването на различни ситуации и показва лекаря, не като човекът с бялата престилка, а като човекът зад тази бяла престилка. Режисьорът Бо Калинов ми беше забранил да чета романа, за да не се обърквам, тъй като сценарият все пак е по-различен от самия роман Illusio Magna. Онзи ден беше премиерата на второто издание на книгата. Поканиха ме да прочета откъс от нея за публиката в Националната библиотека. Текстът ме хвана за гърлото. Любопитно ми е да прочета романа“, разказва Силвия Петкова.

Песен на Б.Т.Р. стана саундтрак на филма "Пепел върху слънцето"

„Голяма част от филма е сниман в „Пирогов“ и в други големи болници, които оказаха страхотно съдействие за реализирането му, което нямаше да имаме възможност да направим, ако трябваше да го снимаме тази година“, споделя Александър Калинов.

„От 30 октомври филмът тръгва по всички кина в България. Вярваме, че зрителите ще отидат на кино, за да го гледат, защото това е филм, който трябва да се види в киносалон. Театрите, кината и концертните зали са от най-безопасните места в момента. Вирус има, но животът не бива да спира само заради това“ категорична е актрисата.

Бляскава премиера за "Пепел върху слънцето" на София Филм Фест

„Трябва да приемаме нещата такива, каквито са. Неслучайно „Пепел върху слънцето“ излиза сега“, подчертава сценаристът.

Гала премиерата на „Пепел върху слънцето“ предстои след седмица, а скоро се очакват и дати за посещения на екипа и актьорите в киносалоните из страната.

Второто издание на Illusio Magna е вече достъпно в търговската мрежа, а може да бъде закупено и онлайн. Авторите признават, че макар да са близки, филмът и книгата имат съществени разлики и има с какво да изненадат зрителите и читателите. Гала премиерата на „Пепел върху слънцето“ предстои след седмица, а скоро се очакват и дати за посещения на екипа и актьорите в киносалоните из страната.

Можете да последвате "Пепел върху слунцето" във Facebook, а новият трейлър на заглавието е вече онлайн. Филмът е медийно подкрепен от NOVA, като част от дългосрочната кампания „NOVA подкрепя българските филми“.