Посланикът на САЩ бе категорична, че критичното мислене трябва да се възпита от ранна възраст

„Медийната грамотност трябва да се преподава в училище от най-ранна възраст. Това е умение, което служи на всички ни през целия ни живот“. Това заяви американският посланик в България Н. Пр. Херо Мустафа. Тя взе участие в конференция на тема: „Медийната грамотност в България: Какво научихме от кризата?”. Макар и под карантина в дома си, Херо Мустафа отправи видео-обръщение към всички участници на форума.

Херо Мустафа се самоизолира (ВИДЕО)

„Технологиите ни помагат да разпространяваме информация, да участваме в културната взаимосвързаност без да се налага да бъде на същото място. Помагат ни още да си сътрудничим, да работим по важни инициатива. Аз може да съм във Вашингтон или Токио, но това вече няма никакво значение, защото местоположението не е единственият определящ фактор на сътрудничество. В този смисъл ние живеем в един по-добър свят“, заяви тя в изказването си.

Посланикът подчерта обаче, че глобалното разпространение на информация с висока скорост крие и редица рискове и опасности, защото същата технология, която подхранва иновациите и улеснява сътрудничеството, може да генерира и фалшиви новини и да разпространява дезинформация.

Херо Мустафа откри Американска бизнес академия за дами в Бургас

„Днес е лесно човек да има достъп до новини, но всички трябва да знаем кога става дума за лъжи, за слухове, за теории на конспирацията. При съвременните технологии всичко това се разпространява като вирус. Затова наша отговорност и цел е да направим така, че бъдещите поколения да се научат да различават истината от измислицата, да разпознават дезинформацията и заплахата, която тя представлява, както и да подкрепят онези, които насърчават прозрачността“, категорична бе посланик Мустафа.

За да подчертае важността на преподаване на медийна грамотност, тя даде пример с една от дъщерите си, която е на почти 5 години и сега се учи на пише и чете. „Не става дума само за това да я научим какво пише на дадена страница, но и на критично мислене. Да си задава важните въпроси – какво чете, какво чува, какво гледа? Това критично мислене е от критично значение, било то и за 5-годишното дете, което аз сега уча на грамотност“, смята Херо Мустафа.

На преден план тя изведе и увеличеното използване на социалните медии като пряка последица от глобалната COVID-криза. Според нея това явление е естествено, защото те ни помагат да се свържем с онези, с които в момента не можем да се видим лично. Но социалните медии са удобна почва да разпространяване на фалшива информация, предупреди Херо Мустафа.

Херо Мустафа с отлични умения и в спорта (ВИДЕО+СНИМКИ)

В заключение американският посланик у нас изтъкна, че независимите медии играят най-важната роля за формирането на гражданско общество, както и че са част от неформалното образование на хората. „Един жизнен частен медиен сектор, един жизнен сектор на публичните медии, е от огромно значение на демокрацията. Важно е да пазим медиите от външен натиск. Това трябва да залегне в закона. Всеки опит да се урони тази независимост или да се концентрират медиите в ръцете на неколцина силни личности отваря вратата за последващо отслабване на тези пазители на обществения интерес“, категорична бе Мустафа. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си