Часове преди началото на изборния ден над 93 милиона американци вече са дали своя глас в предварителното гласуване

В Съединените щати днес ще гласуват за президент и членове на Конгреса. Общо 230 милиона американци имат право да изберат дали републиканецът Доналд Тръмп да остане в Белия дом или на негово място да дойде демократът Джо Байдън. Часове преди началото на изборния ден над 93 милиона души вече са дали своя глас в предварителното гласуване. 61 милиона от тях са го направили по пощата. Това са 68% от всички гласували преди 4 години.

БИТКАТА ЗА БЕЛИЯ ДОМ: Избори под знака на пандемия

Според всички проучвания Джо Байдън води убедително в битката за президент, но като абсолютна стойност на гласовете. Американската избирателна система обаче е уникална и не са важни абсолютните гласове, а това какво ще се случи в електоралния колеж. Според анализатори дори Байдън да събере милиони гласове повече от Тръмп, това в никакъв случай не гарантира победата му на изборите.

Маратонът от срещи с избиратели продължи през целия вчерашен ден. Тръмп приключи своето турне в Минесота – щат с гласоподаватели предимно от средната бяла класа, която се очаква да даде своя глас предимно за него. Битката на двамата кандидати е основно за гласовете на цветнокожите. Там води Джо Байдън.

Равносметката от четирите години управление на Тръмп

От няколко дни Вашингтон и останалите големи градове се готвят за размирици. Почти няма сграда в близост до Белия дом, която да не е облицована срещу евентуално нападение. А социологическо проучване от последните дни показва, че 20% от американците очакват нова Гражданска война след изборите. 

Анализатори коментират, че ситуацията е абсолютно безпрецедентна. Около Белия дом е започнало изграждане на втора висока ограда, въпреки че преди години достъпът дотам беше свободен.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.