Миа Сантова с коментар за мерките в австрийската столица

Местните медии във Виена продължават да разкриват подробности за атентата в града, през погледа на очевидци и полицейски служители. В свое интервю кметът на Виена настоява мерките да се затегнат.

Училищата в австрийската столица са отворени. Голяма част от родителите обаче се страхуват за децата си и не ги изпращат в учебните заведения, информира журналистът Миа Сантова.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Миа Сантова за ужаса във Виена

Всички любителски кадри, показващи нападенията във Виена, са били премахнати от страниците на медии в страната.

„Стотици хора са подали сигнали към медийната комисия в Австрия. След изтичането на кадрите много граждани са започнали да търсят психологическа помощ. Отвори се център за помощ, разкриха се и няколко телефонни линии за връзка с психолози”, добави Сантова.

ИДИЛ пое отговорност за атентата във Виена

Журналистката разказа как протича животът в столицата след атаката и наложените мерки срещу разпространението на коронавируса.

„Понеделник беше последният ден, в който заведенията бяха отворени. Според въведения вечерен час в града излизането от вкъщи беше разрешено само ако имаш много сериозно основание. Това беше най-ужасяващото, че целият град беше пълен с хора. Тогава се случиха нападенията”, разказа Сантова.

Българка във Виена: До вчера смятахме, че живеем в една от най-сигурните столици в Европа

Тя сподели информация, че медиците в Австрия вече са претоварени на фона на растящите ежедневно случаи на COVID-19. 

„Хората са изпълнителни и дисциплинирани. Свикнали са да спазват правила. Правителството ще компенсира хората, като възстанови 80% от доходите, които са получавали през ноември”, допълни тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.