Още двама души са арестувани близо до Цюрих във връзка с атаката

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в австрийската столица в понеделник вечер, при който бяха убити най-малко четирима души, съобщава БТА. Терористичната организация направи това в изявление, разпространено от нейната пропагандна агенция „Амак Нюз” в "Телеграм", без да приведе доказателства.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Миа Сантова за ужаса във Виена

Групировката заяви, че смъртоносната стрелба близо до синагога и операта във Виена е дело на "войник на халифата". В друго изявление, придружено от снимка на мъж с брада, наречен Абу Дагна Ал Албани, се казва, че той е атакувал множеството в центъра на Виена с огнестрелно оръжие, преди да бъде убит от австрийската полиция.

ТЕРОР ВЪВ ВИЕНА: Въоръжен с автомат окървави австрийската столица (ОБЗОР)

Междувременно  от полицията съобщиха, че във връзка с джихадсткото нападение в австрийската столица са арестувани двама швейцарци, на 18 и 24 години. Те са били задържани във вторник следобед във Винтертур, близо до Цюрих в Северна Швейцария.

Четирима убити и 15 ранени при терористичните атаки във Виена (ВИДЕО+СНИМКИ)

Операцията е била координирана  с австрийските власти. Връзката на задържаните с предполагаемия извършител на атаката се разследва от компетентните власти, посочи в комюнике полицията в кантон Цюрих. В операцията са участвали служители на федералната полиция, на полицията в кантон Цюрих и на тази в град Винтертур.

До момента във връзка с атентата в Австрия са арестувани най-малко 14 души след акции по претърсването на 18 адреса.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.