Жертвите са четири, ранените са 20

Терор във Виена! Въоръжен с автомат нападател откри огън в сърцето на австрийската столица. Атаката е започнала около 21:00 часа в понеделник вечерта. Нападателят се оказа само един. 

Жертвите до този момент са четири. Ранените са повече от 20. Един нападател е убит от силите на реда. В ход е мащабна полицейска акция за неговите съучастници, като има няколко ареста. Градът е под блокада. 

Четирима убити и 15 ранени при терористичните атаки във Виена (ВИДЕО+СНИМКИ)

Стрелба, паника и хаос шокираха Виена в понеделник вечерта. Тежко въоръжен мъж започна да стреля по клиентите на заведения край „Шведенплац”. Полицията реагира, влезе в престрелка с терориста и го уби. Един полицай е ранен тежко.

„Изведнъж започна стрелба, не знаехме какво става. Хората, които седяха наоколо, се втурнаха да бягат. Ние също започнахме да бягаме, но не знаехме дали тичаме в правилната посока. Накрая се скрихме в един хотел”, разказва очевидка на случилото се.

Властите потвърдиха, че нападението е терористична атака. Вероятно извършителят е опитал да атакува централната синагога във Виена. След като не успял да влезе в сградата, се обърнал срещу близките заведения.

„Той е 20-годишен. С двойно гражданство - австрийско и от Северна Македония”, обяви вътрешният министър Карл Нехамер.

Атентаторът от Виена - гражданин на Северна Македония?

Цял ден имаше мащабна полицейска операция за издирването на друг извършител. Вчера беше съобщено, че нападателите може да са дори няколко. Сега се оказва, че вероятно е бил само един.

„20 000 видеозаписа трябва да се изгледат. Федералната полиция и вътрешното разузнаване работят по тях. Изгледали са половината. Оценката им още не е завършена, но нищо не показва, че е имало втори извършител", заяви още вътрешният министър.

Той каза, че младият мъж е имал присъда за опит да се присъедини към джихадистите в Сирия. Осъден е на 22 месеца затвор, но освободен предсрочно. Според властите е успял да заблуди програмата за превъзпитаване на радикализирани елементи.

Нападениe край синагога във Виена - СНИМКИ

„След обиска на неговия апартамент, имаше още 18 обиска във Виена и други области. 14 заподозрени бяха задържани и се разпитват", съобщи Карл Нехамер.

Австрия обяви тридневен траур в памет на жертвите. Канцлерът поднесе букет на едно от местата, където беше убит гражданин на столицата. Досега на Виена беше спестен ужасът на терористичните нападения, но местните жители казват, че не са изненадани.

Властите казаха на виенчани, че днес може да не водят децата на училище. Войници бяха мобилизирани да извършват охранителните дейности на полицията, докато полицаите търсят беглеца.

От българското външно министерство препоръчват на сънародниците ни в австрийската столица, по възможност, да не излизат от домовете си и да избягват центъра на Виена. 

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Миа Сантова за ужаса във Виена

Шокиращо, плашещо, ужасяващо. Така журналистката Миа Сантова определи терористичната атака във Виена в понеделник вечерта. При нея въоръжен с автомат мъж откри стрелба в центъра на града. Убити са четирима души, ранените са 20.

„Посъветвани бяхме да не излизаме от вкъщи. Виена е окървавена”, заяви пред NOVA Миа Сантова.

Тя обясни, че, според експерта по тероризъм Томас Ригрер, Австрия не можеше вечно да е „Остров на богопомазаните”. Атаката от понеделник напомняла тази на коледния базар в Германия през 2016 г.

„В Австрия бяха свикнали на спорадични атаки с мачете или ножове. Но когато някой открие огън, това отваря дълбока рана в сигурността на хората”, коментира журналистката.

По думите й има различни фактори, за да се стигне до това нападение. Сред тях е това, че много хора от Австрия доброволно са се върнали по родните си държави, за да вземат участие в джихад, впоследствие обаче прибрали в Австрия.

Освен това в страната имало джихадисти с тесни връзки в Босна. Търговията с нелегално оръжие била доста развита. „Има много декоративни оръжия, тоест деактивирани автомати „Калашников”. Всеки с малко повече умения бързо може да ги оправи”, обясни Миа Сантова.

Атаката във Виена е поредната от няколко терористични нападения в Западна Европа в последните седмици.

Терористичните нападения в Западна Европа през последните седмици

На 16 октомври беше обезглавен френският учител Самюел Пати. Оказа се, че радикален ислямист е извършил шокиращото нападение заради урок на преподавателя, в който той показал станалите прословути карикатури на пророка Мохамед, публикувани в „Шарли Ебдо”. Убийството предизвика голям отзвук не само във Франция, но и по целия свят.

На 29 октомври терорист нападна с нож няколко души в църква в град Ница. Той уби трима, преди да бъде спрян от полицията. Смята се, че е искал да отмъсти за изказвания, направени от президента на Франция след нападението срещу учителя Самюел Пати.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.