Първоначалната идея за ваканцията на съдилищата до Нова година е на път да отпадне

Епидемията от коронавирус удари съдебната система. Първоначалната идея за ваканцията на съдилищата до Нова година обаче е на път да отпадне. Новото предложение е всеки председател на съд сам да решава как да организира работата с оглед големия брой заразени магистрати и служители.

Съдилищата у нас да излязат във ваканция до края на годината, а делата да се пренасочват за дати най-късно до 15 юли 2021 г. Това предложение направи миналата седмица депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов като част от промените в Закона за извънредното положение. Идеята е мотивирана с втората вълна на COVID-19 у нас.

Почти 8% от административните съдии са с COVID-19 или под карантина

„Изразихме становище, че може би трябва да се дадат по-големи правомощия на административните ръководители и органите на съдебната власт по места, защото те най-добре познават епидемиологичната обстановка в техния съдебен район и техните съдебни кадри - магистрати и служебни служители”, обясни Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

В Районния съд във Велико Търново засега няма болни магистрати, но ситуацията е твърде динамична, признава председателят Милен Димитров. Готов е да реорганизира дейността на служителите и магистратите.

„Надявам се, че по този начин ще се създаде оперативна самостоятелност на оперативните ръководители да определят реда, по който ще бъдат провеждани такива дистанционни заседания”, обясни Младен Димитров.

Идеята за съдебна ваканция срещна и ожесточен отпор от адвокатското съсловие. Тази сутрин защитници от Пловдив излязоха на протест пред Съдебната палата в града.

„В страната сме 14 000 адвокати. Една част от тях, да не кажа огромната част, си вадят хляба в съдебната система. Един нов локдаун ще рефлектира негативно върху правата и интересите на гражданите, но и върху нашия бюджет”, заяви Иван Демерджиев, председател на Адвокатска колегия – Пловдив.

Четирима върховни съдии с коронавирус

От Висшия адвокатски съвет предлагат максимално бързо да се създаде възможност за електронен обмен на документи. В късния следобед, вносителят на промените Красимир Ципов потвърди пред NOVA, че дебатът довел до ново предложение.

„Май приемането на едни унифицирани правила като че ли е по-малко удачното решение”, заяви Боян Магдалинчев.

В последните проектопромени е предвидено всеки ръководител на съд сам ще решава според ситуацията дали да отлага делата с максимум месец. Заседанията могат да се провеждат и онлайн.

Пред Съдебната палата в София днес се проведе поредният протест на „Правосъдие за всеки“. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.