Парламентът събра кворум от втори опит

Промени в закона за извънредните мерки и нови скандали в парламента. Депутатите отново се скараха за кворуми и си размениха обвинения в това, че нарушават разпоредбите на Регионалната здравна инспекция.

Промените в Закона за извънредното положение бяха приети на второ четене без дебат. С тях се променя срока на валидност на личните документи, които изтичат тази година, с още 6 месеца. Работник или служител, който е бил контактен на заразен с коронавирус, вече ще може да работи и от вкъщи под карантина, ако има тази възможност.

Депутатите гласуват промените в Закона за извънредното положение

Кворум беше осигурен от втория опит. За пореден път тази седмица депутатите в залата на Народното събрание бяха на ръба на необходимия минимум. Заседанието започна един час по-късно от обичайното. До тази ситуация се стигна, след като и днес депутатите от БСП и ДПС отказаха да се регистрират. Много от народните представители в парламента са под карантина. Затова пък беше приета промяна, с която народните представители ще могат да участват в заседанието и онлайн.

След като кворум беше осигурен като точки за разглеждане бяха входирани бюджетът за 2021 г. на ДОО и Здравната каса. От БСП веднага се обявиха против тях с мотив, че не са минали 24 часа от приемането им в ресорната комисия.

Бяха отправени и обвинения, че управляващите са подсигурили кворума с депутат, който е трябвало да остане под карантина, а е присъствал в залата. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отрече информацията.

„Точката от дневния ред за бюджетите да отпадне, тъй като тя е влязла в нарушение на правилника. Той предвижда, че докладът трябва да бъде внесен в пленарната зала не по-рано от 24 часа, след като е гледан в комисия. Моля, да се спазва правилникът и тази точка да отпадне”, заяви депутатът от БСП Филип Попов. 

„Предвид  епидемичната обстановка, беше решено днес да гледаме тези три точки. Залата е приела този дневен ред и ще работим по него”, каза Цвета Караянчева.

В крайна сметка работата продължи, но веднага последва нов скандал. Причината - поименна проверка на Караянчева за присъстващите в залата.

А след него от БСП отказаха повече да влизат в зала. От ДПС пък обявиха, че няма да присъстват следващата седмица, тъй като има съмнения, че се допускат депутати, които са под карантина и поискаха отговор от здравния министър.

Скандал в парламента заради промени в правилника на работа

„Днес всички станахме свидетели на потъпкването на Конституцията, а когато се стъпка, на ход е диктатурата”, каза Хамид Хамид от ДПС.

За да се реши проблема с депутатите под карантина, от ГЕРБ внесоха предложение те да могат да гласуват дистанционно. То  беше прието. От БСП пък се върнаха и обявиха предложението за противоконституционно.

Участието на депутатите онлайн ще става чрез екран, който ще се показва в пленарната зала, а те ще гласуват устно със „за”,”против” или „въздържал се”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.