Задържани са четирима системни нарушители

Прекратена е дейността на два склада за съхранение и преработка на дървесина. Съставени са 15 акта за нарушения и са задържани четирима системни нарушители през два дни. Това съобщиха от Изпълнителна агенция по горите.

Екипи на ИАГ, РДГ-София и РДГ-Берковица проведоха акция на територията на област Ловеч, в землищата на Луковит и Угърчин.

Гешев: Време е да спрем унищожението на природата

Проверяващите са съставили 15 акта за нарушения на Закона за горите. Горските служители са спрели дейността в едно сечище на физическо лице, където са установили маркиране в нарушение на законовите изисквания. За други две насаждения са започнати административно-наказателни производства като предстои сезиране на компетентната прокуратура.

Проверяващите са задържали четирима системни нарушители в момент на извършване на незаконна сеч в държавна горска територия. Задържани са три бензиномоторни триона, четири каруци и конете на бракониерите. Със съдействието на органите на полицията е установена самоличността на нарушителите.

Като най-често срещано нарушение в обектите за съхранение и преработка на дървесина, горските служители констатират липсата или неработеща система за видеонаблюдение, както и нерегламентирани входове за доставка на дървесина. Съставени са три акта за допуснати нарушения, като в два от обектите дейността е спряна.

Физическо насилие и гонки с бракониери в Севлиевско (ВИДЕО)

Нарушения са констатирани при проверка на моторни превозни средства, превозващи дървесина без превозен билет и контролна горска марка. Проверяващите са санкционирали пет товарни автомобила без монтирани GPS устройства за проследяване.

„Предотвратяването на незаконните дейности може да стане само със съвместни усилия на всички горски структури в страната, така че нашите усилия ще бъдат насочени към мобилизиране на всички екипи и съвместни действия на горските стопанства и регионалните дирекции по места, със съдействието на местното население и органите на МВР“, коментира инж. Росен Райчев, директор на дирекция „Контрол на горските територии“ в ИАГ.

Проверките на територията на цялата страна продължават.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.