От Синдикалната федерация на служителите в МВР настояват за увеличение на заплащането на полицаите

Национален протест на полицаите в деня на празника им. Служителите на МВР настояват за по-високи заплати. Вътрешният министър потвърди, че увеличение ще има, но спрямо  кризисната ситуация. Президентът поздрави полицаите, а по-рано през деня това направи и премиерът.

Премиерът беше сред първите, които поздравиха полицаите за празника им. Направи го през Facebook.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Преживяха и изтърпяха много. Винаги бяха на първа линия срещу вируса, където рискът е най-голям. Полицаите имат моето огромно уважение и ангажимент непрекъснато да подобряваме условията им за работа”, написа той.

След пожеланията обаче последва протест пред МВР и шествие до Министерския съвет. Полицаите поискаха да знаят – те на първа линия ли са в битката с COVID-19 и защо има разделение.

Продължават преговорите на МВР със синдикатите

От Синдикалната федерация вече направиха няколко предупредителни протеста в страната. Полицаите са недоволни, че не са включени в списъка на ведомствата, където заплатите ще бъдат вдигнати с 30 на сто.

Вътрешният министър застана рамо до рамо с полицаите, за да отдаде почит към загиналите в системата на МВР. Последваха и отговорите на поставените въпроси.

„Ние сме категорични, че МВР е на първа линия. Категорично трябва да има увеличение, въпрос е на разчети”, заяви вътрешният министър Христо Терзийски. Той  увери, че се водели ежедневни разговори с министъра на финансите.

„Разчетът, който е направен, е за 15 %. Това е върху основната заплата. Ще има доста голям брой служители - през изчисленията клас прослужено време може да надвиши и 20%”, обясни той.

Разнобой сред полицейските синдикати за увеличeнието на заплатите

По време на шествието полицаите поставиха символично българското знаме пред Министерството на финансите и траспарант пред парламента с надпис "На коя линия е МВР?"

Пожарникарите от Русе показаха солидарност с Националния протест в столицата. А полицаите са решени да не отстъпват и имат готовност за нови протести.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС