Министерството на земеделието и храните е разпоредило да се провежда специален мониторинг на животните във фермите

Постоянен контрол за фермите за норки в България. Причината - новината, че в Дания унищожават 17 милиона от хищниците заради опасна мутация на коронавируса. 

„Идват нови и нови научни данни за риск за общественото здраве именно от разпространението на новият щам който идва от норки”, заяви Петя Алтимирска сдружение КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията).

СЗО: Нe e доказано, че щамът на COVID-19, свързан с норки, крие по-голям риск

„Не. За момента нямаме положителен протокол дошъл от лабораторията. Все още не са напълно изяснени случаите, дали може да се предава от хора на животно, но ние като отговорна институция ще следим, това което ни е по програма”, категоричен е д-р Дамян Миков директор Областна агенция по безопасност на храните – Стара Загора.

Норки заразили стотици хора с COVID-19 в Дания

„От началото на корона вирус кризата, ние следим много стриктно за здравето на животните и на хората. Няма такъв случай”, посочи Силвия Йорданова, управител на ферма за норки.

„Нямаме болни хора, нямаме болни животни, периодично се изследват животни и хора”, заяви Пламен Петров, ферма за норки с. Маджерито.

"Шанел" забрани употребата на ценни кожи в колекциите си (СНИМКИ)

У нас, въпреки че не се наблюдава подобен проблем, Министерството на земеделието и храните е разпоредило да се провежда специален мониторинг на животните във фермите за норки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.