Според имунолога пандемията няма да свърши, докато всички не преминем през COVID-19

„Опитът показва, че пълният локдаун не спира разпространението на COVID-19, а го отлага. Докато всички хора не минат през вируса, пандемията няма да свърши". Това заяви в ефира на „Здравей, България" проф. Андрей Чорбанов. 

По думите му не знаем какъв е истинският процент на хората, изкарали коронавируса, защото голяма част от тях са безсимптомни. Според него паниката също има значение за броя хора, които се тестват. „Психологическият характер прави хаоса по-голям. Много хора, които са клинично здрави, отиват да се тестват от страх. Ако зависи от мен, бих спрял масовото тестване и бих изследвал само тези със симптоми", каза проф. Чорбанов.

4390 нови заразени с COVID-19 и 80 починали за денонощие

Той коментира и факта, че България задмина Италия по най-много починали от COVID-19 за ден.

„Ние сме с повече хронични заболявания, водим по-нездравословен начин на живот. Затова имаме толкова смъртни случаи", смята професорът. 

Шефът на БЛС: Здравната система се справя, но обществото се провали

Според него не може да се разчита на лична отговорност при спазването на карантинината. „Хората се притесняват да не останат без работа и нарушават забраната, когато нямат симптоми, но са положителни. РЗИ не успява да провери всички", каза още имунологът.

Проф. Чорбанов коментира и темата с ваксините. „Плазмата не е панацея. Ваксината ще бъде панацея, но за следващата пандемия. Сега никой не проверява защитата на ваксината, а само дали има странични ефекти”, поясни проф. Чорбанов.

Целия разговор гледайте във видеото

Председател на РФК-Пловдив: В аптеките има сериозен недостиг на лекарства

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.