Те ще важат поне до 30-ти ноември на територията на цялата страна

От днес влизат в сила нови мерки срещу кризата с COVID-19. Заповедта на здравния министър ще остане в сила поне до 30 ноември на територията на цялата страна.

ОТ УТРЕ: Нови мерки срещу COVID-19 в страната (ЗАПОВЕД)

Почти половината ученици остават у дома и ще учат онлайн. Вече са в сила рестрикции за хората над 65 години, които  могат да пазаруват в магазини и аптеки само между 08:00 и 10:00 сутринта.

Въведен е и вечерния час за заведенията, като всички трябва да затворят в 23:30 вечерта.

Ограниченията идват на фона на притеснително високи стойности на заразените у нас за едно денонощие. За последните 24 часа те са 3945 души. Позитивната новина, според здравните власти е, че има леко задържане на тези данни в последната седмица

Този път е различно със "зеленият коридор" за аптеките и хранителните магазини. Хората над 65 години ще могат да пазаруват само два часа през деня - от 08:00 до 10:00 ч. Досега тези часове бяха препоръчителни, а възрастните хора се допускаха и през останалото време.

Първият ден, в който тази мярка беше въведена, започна с напрежение и неразбиране. Образуваха се опашки пред хипермаркети, оказа се проблем и да бъдат изведени възрастите хора от магазините точно в 10 часа.

След излизането на заповедта късно снощи, имаше граждани, които не бяха разбрали за нея и направиха опит да пазаруват преди 10. Единични бяха случаите на хора, създали собствена стройна организация, за да спазват мерките.

В крайна сметка пред един от хипермаркетите в столичния квартал „Слатина” се образува струпване на хора, които чакат да стане 10 часа.

„Има човек, който спира възрастните хора да влизат след 10 часа и съответно младите могат да влязат. Има ограничителни табели, всичко е упоменато на входа. Определено е доста трудно да разграничиш кой е млад, кой е възрастен, за да можеш да го пуснеш, ако е над 65 години”, коментира Антоанета Петрова, която е служител в магазин.

Неразбрали имаше и пред аптеките. Проблем за възрастните се оказа и фактът, че често до 10 часа лекарствата им все още не са доставени.

Фармацевтите намират и други проблеми в мярката. „Вероятно това ще доведе до струпване на хора точно в този диапазон - между 8 и 10 часа. Знаете, че по-възрастните хора са по-чести потребители на фармацевтични услуги и не съм убеден, че колегите ще успеят за 2 часа да обслужат толкова хора”, казва  Димитър Маринов, който е главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Много аптеки пък ще трябва да променят работното си време, за да могат да обслужват пациентите сутрин.

От днес всички заведения на територията на цялата страна ще могат да работят само в часовете от 06:00 до 23:30.

Преустановява се присъственото обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас във всяко училище, което попада в така наречената "червена зона" и има над 15% отсъстващи деца със симптоми на коронавирус. В останалите учебни заведения от разстояние ще учат децата и тийнейджърите от 6 до 12 клас.

Университетите също преминават на онлайн обучение.  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.