Поглед от върха на скалния масив "Невястата"

Наричат я "Невястата" - внушителен скален масив, изправен високо над Смолян. Ако човек не познава района, не би предположил, че някъде там горе се провират приказно красиви горски пътеки с още по-живописни панорами.

Изходната точка към една от най-живописните екопътеки в средната част на Родопите е на главния път между Смолян и Пампорово, край бялата арка към манастира “Свети Пантелеймон”. Маршрутът е кратък и преминава през цялото време през ухаеща на свежа роса иглолистна гора.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Тайните на Дяволския мост (ВИДЕО)

След 15 минути спокойно ходене се отваря първата панормална гледка към Смолян от близо 1500 метра надморска височина. Под нас е долината на река Черна, около която е разположен града. А по възвишенията на Кайнадинския рид са накацали китните селца южно от областния град.

Пътеката продължава през гората. На много места са изградени кътчета, където можем да отморим по пътя и да попием още от магията на Родопа планина. На едно от тях сред дърветата се показват крайните квартали на Смолян, проходът “Превала” и горите около пампорово, възвишенията на Букова планина, както и 156-метровата телевизионна кула на връх “Снежанка”.

По екопътека "Невястата" следва стръмен участък, осеян с големи камъни. Влажното време пролетта и есента прави изкачването по-трудно и опасно за туристи с неподходящи обувки.

Усилията за преодоляването на тази последна част от трасето си струват. Усещаме го в момента, в който пред нас отново се разкрият покритите в есенни цветове планински планински била около Смолян.

Няма как човек да не се зачуди защо скалният масив носи името “Невястата”. Според легендата по турско време местен османски големец поискал за жена красива родопчанка. Тя склонила, но поискала за последен път да види своето родно място. Качила се тук и скочила в бездната. В името на вярата.

„ДОТАМ И ОБРАТНО": Караджов камък - мистерии от Родопите

Съвсем близо се намира и Смолянската крепост, издигаща над града още от времето на Юстиниан I, управлявал Източната Римска империя през 6 век. От изходния пункт край входа на манастира "Свети Пантелеймон" до крепостта разстоянието се взима за 10-15 минути, отново през висока борова гора. Маршрутът излиза пред дебелите зидове на южната стена на калето.

Смолянското укрепление е кацнало на скалите на височина 1480 метра с идеална видимост във всички посоки. Това е позволявало на хората там да охраняват пътищата в тази част на Родопите и от високо да виждат ясно другите две укрепления в района - Момчиловата крепост и Козник край Рудозем.

От Смолян тази прелест в Родопите може да се разгледа за 2-3 часа. Ако човек пътува от Кърджали, Стара Загора или Пловдив приключението запълва един следобед. Тръгвайки от София обаче трябва да предвидимцял ден с препоръчително ранно ставане.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.