Търговски трик или поредна измама с красотата?

Продукти за красота с неясен състав и съмнителни ефекти заливат търговската мрежа, сигнализират зрители на NOVA. Може ли крем за уголемяване на гърдите, например, да замести пластичната хирургия? Отговорът потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Всеки ден десетки жени у нас оставят лицата и телата си в ръцете на пластичните хирурзи и естетични дерматолози в търсене на перфектни форми и пропорции.

По-голям и по-стегнат бюст само за 1-2 седмици. И то без помощта на скалпела! Примамливата оферта откриваме в сайт, който ни предлага крем за скоростно уголемяване и оформяне на гърдите.

Според офертата – още в първите седмици след използването на продукта, гърдите стават по-стегнати, подобрява се формата им и започва обновяване на клетките. Обещава се и превантивна грижа. Всичко това – срещу 69 лв. Влизаме в ролята на клиент, за да проверим магичните свойства на крема.

Поръчваме, според указанията на сайта, в който се рекламира препарата. Само след минути на телефона, оставен в заявката, с нас се свързва мъж, за да уточним детайлите около доставката. Обаждането е от номер с код Унгария. Консултантът ни обяснява и ефектите от крема.

Показваме офертата и на пластичния хирург д-р Йордан Йорданов. През скалпела му през последните години са минали десетки жени в търсене на перфектните форма и размер на гърдите.

„Постигането на увеличен и оформен бюст с кремове е меко казано несериозно. За това нещо се изисква хирургическа намеса и използване на техники, които са проверени, утвърдени и добре контролирани. Този резултат, във вида и обема, който се обещава от рекламите, категорично не е възможен”, каза пластичният хирург д-р Йордан Йорданов.

Подобни ефекти не могат бъдат постигнати с кремове и мазила, категорични и са и от козметичната индустрия.

„Кремът е козметичен продукт, който може да повлиява за добро поддържане на кожата, за нейното парфюмиране, по-добър външен вид, но не може да регенерира, да склуптурира или да уголемява”, каза Гергана Андреева от Асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика”.

Според офертата кремът е продукт на съвременните технологии и съдържа фитоестрогени – аналози на женски хормони, които действат положително върху красотата и формата на бюста. Ефектът е тестван и кремът е абсолютно безопасен, става ясно още от описанието в сайта.

Какво е мнението на експертите относно това опасни ли са подобни кремове – гледайте във видеото.

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.