Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

От средата на декември се очаква ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер" ("Байонтек") и на "Модeрна" да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешната видеоконференция на Европейския съвет.

Борисов: Ваксините ще ни помогнат да се върнем към нормалния начин на живот

Тя уточни, че в началото ще бъдат доставени малки количества, предназначени за здравните работници и възрастните хора. По нейните думи досега ЕК е сключила пет рамкови споразумения с производители на ваксини и скоро може да се очаква шеста договореност.

Фон дер Лайен добави, че днес държавните и правителствените ръководители от ЕС са обсъдили начините за взаимно признаване на данните от бързите изследвания за антитела срещу новото заболяване.

СРЕЩУ COVID-19: Нова ваксина дава силен имунитет на хората над 60 г.

По нейните думи се предвижда да се признават данни от изследвания с над 80 на сто успеваемост при определянето на резултата. Тя добави, че се предвижда до края на годината държавите в ЕС да въведат единен електронен формуляр за пътуващите, който да служи за проследяването на контактите на заразените.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА