Хората са против опашките от тирове под прозорците им

Отново протест в Силистра. Недоволството на хората е провокирано от непрестанния тежкотоварен трафик през града. Камионите изчакват премиенаването на границата с Румъния буквално до жилищните блокове. Въппреки това, обявената 30-часова блокада на граничния пункт беше отменена. След преговори с кмета, протестът на силистренци се провежда само от 12 до 16 часа вчера и днес. 

Граничният пункт се намира в жилищен квартал. Почти пет години живеещите в района се оплакват от шума и замърсяването, които причиняват камионите.

„Вече пет години вече е голям стрес, денонощно, не може да спи, съответно ние трябва да ходим на работа, да сме адекватни, лятно време не можем да си отворим прозорците, мръсно е”, оплаква се Даниела.

30-часова блокада на ГКПП край Силистра

Десетки протести организираха силистренци с искането трафикът на да се пренасочи извън града.

„Държавната и местната власт трябва да си свършат работата, ние затова сме тук и сме възмутени, че толкова години вече трябва да стоим пред границата и да блокираме”, категоричен е Свилен.

 

 

Решението на проблема е във възобновяване на фериботната връзка през река Дунав. Българо-румънска комисия е преценила,че може да се възобнови фериботната линия Силистра -Кълъраш, платформата ще се движи на всеки 90 минути и ще може да превозва до 80 камиона.

В резултат на това междудържавно решение до седмици терминалът край силистренското село Айдемир може да заработи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.