"Не сме против мерките, но наши служители остават без работа", заяви Емил Коларов

Бизнесът иска отново да преговаря с правителството, за да не се стигне до затваряне на заведенията и ресторантите. Настояват и преди да ги накарат да спрат работа, да знаят какви финансови помощи ще им бъдат отпуснати. Конкретно от бранша искат на служителите им да се отпускат на месец 80% от заплатите в сектора. А от Центъра за изследване на демокрацията коментираха, че мерките са закъснели.

„Имаме едно основно искане за това затваряне, което е трето за нас - да кажат ясно и категорично какви икономически мерки ще бъдат взети за подпомагане на нашите служители и колеги. Не искаме да омаловажаваме труда на когото и да е. Но не искаме и да омаловажават нашия труд. Не сме против мерките, но сега наши служители и колеги остават без работа. Искаме да се обявят помощите за бранша преди да бъдем затворени”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

Ресторантьори с писмо до Борисов заради предложените мерки

По думите му затварянето на нощните заведения, които не работят вече от месец, не е довело до намаляване на броя на заразените. „Явно е, че тези заведения не са най-големият развъдник на заразата”, категоричен е той.

„Нашето сдружение от самото начало е на мнение, че всичко трябва да се затвори за 14 дни, а не да затваряме само ние”, посочи Коларов. По думите му все още няма решение по искането на собственици на заведения за подпомагане – изплащане на част от възнагражденията на служителите, разсрочване на кредитите на собствениците на заведения и други.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.