Идеята се родила между приятели

Нова идея - празненства само за хора с антитела. Възможно ли е документът за прекаран коронавирус да отвори вратите за партита на преболедувалите?

Марио Аврамов и компанията му стоят спокойно един до друг на маса и без маски. Имат антитела – някои са дарявали и кръвна плазма. От приказка на приказка стигат до въпроса как ще посрещнат Новата година. Така се появява и пост във Facebook с текст: „Моля, всички, прекарали вируса, да се концентрират върху обсъждането на Новогодишната вечер! Чакам предложенията ви! Да потърсим DJ и персонал, прекарали вируса, за партито, другото е лесно”.

„Идеята е малко провокативна и става въпрос за това, че всички хора, които са преминали вируса и притежават антитела, освен да дарят плазма, могат да се включат по някакъв начин в стартирането наново на живота”, обясни Марио Аврамов.

Проучване: Заразените с COVID-19 пренасят болестта през първите пет дни

В социалните мрежи Марио е намерил съмишленици. Оказало се, че и други хора вече развиват идеята.

„Пример за това е фирма с около 300 човека. От тях приблизително 120-130 са изкарали вируса и очакват до Нова година да го преболедуват евентуално около 200. Вече са започнали организация за празника. Ако тези хора по някакъв начин декларират и покажат, че имат антитела, могат да отидат на купон”, обясни мъжът.

Цялата организация обаче е започнала преди държавата да ограничи събиранията на много хора на едно място, независимо дали са болни, или доказано здрави. Така, въпросът за контрола на евентуалните партита остава отворен.

„Говорих с познат адвокат, който каза, че всеки един участник в това парти може да изготви декларация към РЗИ, в която да декларира, че притежава антитела и че е изкарал вируса. Тази декларация ще бъде вид основание след това и ако някой е излъгал, ще му се търси отговорност”, разясни Аврамов.  

Проф. Аргирова: Очаква спад на заболелите от COVID-19 от средата на декември

Това е чл. 313 от Наказателния кодекс, според който ако някой изпрати декларация с невярно съдържание по писмен или електронен път до институция, то той се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до 300 лева. 

„Това е в идейна форма. С мен се свързаха хора, които приемат идеята да се организира такова мероприятие. Въпросът е, че ако няма някакво становище от официалните органи за това дали изобщо е възможно да се направи, ние не можем да го организираме по никакъв начин”, категоричен е Марио Аврамов.

Идеята преболедували да се събират не се отнася само за купони и излизания в заведения. Според Марио и компанията му методът може да се приложи във всяка една сфера на обществения живот - в театри, кина и на обучения. Основната цел е да се минимизират щетите за бизнеса и психиката на хората от пълен локдаун.

„Имаше авиокомпании, които обявиха, че ако имаш доказателство, че вече си изкарал вируса и си с отрицателен тест, може да пътуваш в определени страни. Може би, по същия начин трябва да се организира този бранш. Ако искаш да се забавляваш и да ходиш на кино или театър, защо да нямаш някакъв сертификат, че имаш правомощията да го направиш”, смята Иван Стоичков.

Борисов: Мерките не са закъснели. Пазим здравето, но и икономиката

„Дори в най-тежките си времена световната история показва, че хората са мислели за това какво следва. В момента всички сме в такова време и е хубаво да помислим как трябва да стартира системата. Дали ще възобнови работа в средата на декември, или средата на януари, системата трябва да се стартира от някъде”, коментира още Аврамов.

Компанията продължава да обмисля дали входният билет за преболедувалите може да е документът, че са дарили кръвна плазма. Той се явява сигурно доказателство, че имат антитела.

„Все пак сме в 21 век и бих измислил нещо по-технологично. QR код или регистрационен режим”, каза собственикът на нощни заведения Стоян Радулов.

В световен план все още няма категорично становище колко време след преболедуване човек има антитела и имунитет. Сега науката се е съсредоточила в изследване на коронавируса, затова новата година може да донесе ново знание, нови решения и ново начало. На този етап идеята на Марио обаче остава само повод за размисъл.

„Това е една провокация към обществото - да помисли как може да стартират наново бизнесът и взаимоотношенията между хората и да живеем по-добре”, заключи Марио Аврамов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.