Необходими са около 35 000 лева

Болницата в Тутракан с призив за помощ. Лечебното заведение се нуждае от средства, за да доизгради кислородна инсталация за пациентите с коронавирус. Здравното заведение е едно от трите в Силистренска област, където има разкрито COVID-отделение. 

Решението на оперативния щаб в Русе да прекрати приема на пациенти от съседни области, направи тежестта върху болниците в малките градове, така както е в Тутракан доста сериозна.

„Няма централен кислород и са с бутилки, които свършват по всяко време на денонощието”, казва Миряна Стоянова, която е медицинска сестра. „Трябва да се изнасят и внасят - това увеличава контакта с тези болни и включва нови хора в контакта, защото трябва общ работник. Сестрата не може да носи тази тежка бутилка”, коментира д-р Богомил Бойчев - управител МБАЛ-Тутракан.

Млад лекар издири и върна в болница пациент с деменция и COVID-19 (ВИДЕО)

Кислородна система има само в операционните, реанимацията и интензивните стаи, затова част от дарената сума ще се използва за довършване на кислородната инсталация и в COVID-сектора

По изчисления на управителя на болницата за реализация на плановете му трябват около 35 хиляди лева. До момента в дарителската сметка са постъпили 12 хиляди лева. Необходимо е още да се изгради и система за мониторинг на пациенти в интензивен сектор.

„По този начин ще се подобри наблюдението на тези пациенти, тъй като всяко неблагоприятно развитие на заболяването ще бъде много рано регистрирано, видяно и ще бъде реагирано навреме”, допълва д-р Бойчев.

COVID-сектора в болницата е пълен. Засега няма болни медици и въпреки трудностите от работата в непозната инфекциозна среда, персоналът се справя.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.