Вижте кои са личностите с най-голямо одобрение

Четири партии ще намерят сигурно място в следващия парламент. Това показва проучване на „Екзакта Рисърч Груп”. 

Първите две позиции са за ГЕРБ и БСП. Третото място е за партията на Слави Трифонов - „Има такъв народ”, която събира подкрепата на 9% от анкетираните. Сигурно място в 45-ото Народно събрание има и ДПС с одобрение от 5,4%.

Близо до бариерата, но под 4-процентовия праг, остава сегашният коалиционен партньор във властта. „Обединени патриоти” събира гласовете на 3,5% от участниците в проучването. На по-предна позиция застава „Демократична България”, на която, според „Екзакта”, не достига само една десета от процента, за да има депутатски банки.

При личностите - най-голямо одобрение получава президентът Румен Радев с подкрепа от над 50%. На второ място в класацията е премиерът Бойко Борисов. През декември той е одобряван от 31,6%. На трета позиция застават председателят на парламента Цвета Караянчева и главният прокурор Иван Гешев. Двамата събират подкрепата на 22,3% от участниците в анкетата.

Националното изследване на „Екзакта Рисърч Груп” е проведено в периода 5 - 12 декември 2020 г. На квотен принцип (по пол, възраст и тип населено място) са подбрани и интервюирани „лице в лице” 1025 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.