Предложиха той да се избира от Пленума на ВСС, а мандатът му да е 7 години

Парламентът прие на първо четене предложението на управляващите за избиране на прокурор, който да надзирава работата на обвинител номер едно. Промяната беше приета със 100 гласа „за”, 46 „против” и 10 „въздържал се”. Позицията на прокуратурата е, че такава фигура не е необходима, защото и сега главният прокурор може да бъде разследван. Категорично против днес се обявиха и от БСП.

„Ние смятаме категорично, че трябва да бъде създадена една такава фигура. Ще направим необходимото да бъдат приети тези промени защото ще отговорим както на обществените очаквания така и на тези на Европа”, заяви от парламентарната трибуна Красимир Ципов от  ГЕРБ.

Иван Гешев награди 18 прокурори от ВКП

От своя страна Филип Попов от БСП заяви: „Свидетели сме на поредната каша на управляващите. Те го превърнаха в религиозен ритуал. Как може главният прокурор да влияе на прокурорите като ги наказва? Това е в компетентността на Висшия съдебен съвет”.

„Не знам как си представяте съществуването на тези две фигури. На главния прокурор и неговия вариант … Ще се гледат в очите и ще се чудят кой първи да посегне към Наказателния кодекс?” попита колегите си в пленарна зала Крум Зарков, БСП.

Идеята е прокурорът, който ще е надзорник на обвинител номер едно у нас, да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет, а мандатът му да е 7 години.

Правната комисия реши да има прокурор, разследващ главния

Номинации обаче могат да се правят само от Прокурорската колегия. Предложението вече беше прието в Правната комисия, въпреки че от Прокуратурата се обявиха против тази идея. Позицията на Държавното обвинение е, че такава фигура не е необходима, тъй като и сега главният прокурор може да бъде разследван. Против беше и опозицията в лицето на БСП.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.